Gazete Vatan Logo

AKP’den Sivas tepkisi

Sivas davasında verilen zaman aşımı kararına iktidar kanadından da tepki geldi

Başbakan Yardımcısı Arınç, dönemin yöneticilerine soruşturma başlatılabileceğini işaret ederken, Kültür Bakanı Günay, “Karar kamu vicdanını incitmiştir” dedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Çelik ise, “Yargı reformu yapıyoruz, Türkiye’de zaman aşımı problemi kalmayacak” sözleriyle davayı değerlendirdi

Dönemin kamu görevlilerine soruşturma başlatılabilir

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen “Ekonomi Basını Başarı Ödülleri” törenine katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sivas davasında verilen zamanaşımı kararını değerlendirdi. Arınç, Sivas’ta yaşanan oayın üzerinden 20 yıla aşkın bir zamanın geçtiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “2005’te Ceza Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle insana, insanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımını düzenleyen hüküm burada tatbik edilemedi. Çünkü mevcut hükmün sanıklar lehine olduğuna karar verdi mahkeme. Aynı zamanda da bu hükmün kamu görevlileriyle ilgili olduğuna hükmetti. Dolayısıyla yargılanan kişiler, kamu görevlisi olmadığına göre bu zaman aşımı süresi işlemez hükmünün yürümeyeceğine mahkeme karar verdi. Beğenelim, beğenmeyelim ama eleştirelim. Bu kararla ilgili olarak Yargıtay süreci var. Bu süreç henüz tamamlanmadı. Türkiye’de süreç tamamlanırsa da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) süreci var. Belki o zamana kadar Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru imkanı da yürürlüğe girecektir. Madem ki, mahkeme ’Kamu görevlisi olsaydı yargılamaya devam ederdik’ diyor, belki yıllar sonra olacak ama olayın bu boyutunun yeni bir sayfasını açması da mümkün. Bu katliam gibi feci olayda kusuru bulunan veya kusurlu oldukları düşünülen kamu görevlileri hakkında bir soruşturma başlatılıp, bunlarla ilgili bir yargılama yapılabilir. Savcılarımızın bu iddia üzerine bir soruşturma yapmasındaşahsen fayda görüyorum.”

Dönemin yöneticileri

1993’TE görevde olan isimler: Başbakan Tansu Çiller, Başbakan Yard. Erdal İnönü, İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu, Sivas Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu, Sivas Valisi Ahmet Karabilgin, Emniyet Müdürü Doğuhan Öner, Jandarma Alay Komutanı Oktay Birerdinç, MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, Emniyet Genel Müdürü Yılmaz Ergun, Jandarma Genel Komutanı Org. Aydın İlter.

Türkiye 2 yıl içinde zaman aşımını tartışmayacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Sivas olaylarına ilişkin davayı değerlendirdi. Çelik, şöyle konuştu:

KARANLIK EL: Bir karanlık el, bir derin el, bir kirli güç maalesef Türkiye’de Türk-Kürt kavgası çıkarmaya çalıştığı gibi, sağ-sol kavgası çıkararak binlerce gencin ya hapishanede çürümesine ya da toprak altına girmesine sebebiyet verdiği gibi sistematik bir şekilde bu ülkenin farklı renkleri olan Sunni ve Alevileri çatıştırmak için özel gayret göstermiştir.

HUKUK ADAMLARI BİLİR:

Zaman aşımı ve uzun tutukluluk süresinin, Türk hukuk sisteminin temel problemlerindendir... Yargı reformu yapıyoruz. Hedef, 2023 seçim beyannamemizde ifade ettiğimiz gibi biz vatandaşa ileri demokrasi ve o başlık altında da güven veren bir adalet vaat ediyoruz. Vaat etmekle kalmıyoruz. Bunun gereğini yapıyoruz. İşte üçüncü yargı paketi hazırlandı. 2 yıl sonra Türkiye’de zaman aşımıyla ilgili bir problem Türkiye’de kalmayacaktır. 2005’te yaptığımız bir düzenlemeyle bu tür davalar için zaman aşımı 45 yıla çıkarılmıştır. Ancak mahkeme Anayasa’nın 38. maddesine göre, kararını vermektedir. Anayasa’nın 38. maddesinde, hangi olay, hangi suç ne zaman işlenmişse, o dönem cari olan kanunlar esas alınarak yargılama yapılır. Siz bugün istediğiniz şekilde kanun değişikliği yapın, bu şu anda görülen bir dava için uygulanamaz. Anayasa’nın 38. maddesi son derece açıktır. Sadece tribünlere selam vermek için, sadece popülist bir yaklaşımla biz kanun hazırladık ama AK Parti bunu reddetti demek, gerçekle bağdaşan bir şey değildir. Hukuk adamları ne dediğimi çok iyi bilirler. Onun için, bu mesele maalesef Türk tarihine, tarihimize geçmiş kara lekelerden birisidir.

Derin acı duyuyorum

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, zaman aşımı kararını değerlendirirken, “Bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak derin bir acı duyuyorum. Çünkü bir kitleye karşı topyekun hiçbir ayrım yapılmaksızın toptan hedef gösterilerek yapılmış bir saldırı, insanlık suçudur” dedi. Günay’ın değrelendirmesi şöyle: “Bizim inançlarımızda ve hukukumuzda amaçsız, hedefsiz, vebalsiz bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmektir. Bütün insanlığı öldürmek, ilahi hukukta insanlığa karşı işlenen suçun adıdır. Kamu vicdanını incitmiştir. Yargı, bu tür olayları yargılananlar açısından da, yargılamaya taraf olanlar açısından da insanları tatmin edecek bir sonuca ulaştırmak yerine 10 yıllarca süründürüp zaman aşımına uğratarak kamu vicdanını ve kamunun hukuka olan güvenini sarsmaktadır. Bunun başka örneklerini gördük, yeni örneklerini artık bu ülkede görmek istemiyoruz.”

Haberin Devamı