Gazete Vatan Logo

AKP'den Kanadoğlu'na yanıt

Atalay ve Kılıç'tan yanıt: 'Bu zatların rahatsızlığı...'

İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili bağımsız milletvekilleriyle görüştü.

Görüşmelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, İzmir Bağımsız Milletvekili Recai Birgün ve Balıkesir Bağımsız Milletvekili Hüseyin Pazarcı'yı ziyaret ettiklerini belirterek, “İkisiyle de kapsamlı görüşme yaptık. Önemli değişiklik teklifimizi tekrar anlattık. Onların görüşlerini alma imkanımız da oldu. Desteklerini de istedik. Bunu şu anda önemli görüyoruz. TBMM çatısı altında milletvekili arkadaşlarımızdan hiçbirisi ihmal edilmiş olmasın, hepsiyle görüşme yapılsın ve hepsine bilgi verilsin, hepsinin desteği istensin anlamında bu ziyaretleri önemli görüyoruz” dedi.

-BİZİM AMACIMIZ KATKILARINI ALMAKTI-

Atalay bir gazatecinin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugün partisinin grup toplantısındaki, “Bu paketi kesinlikle desteklemeyeceğiz, burada son noktayı koyuyoruz" sözlerini hatırlatması üzerine, Anayasa değişikliğinin çok önemli bir çalışma olduğunu, 1982 Anayasası'nın değiştirilmesi konusunda da toplumun genelinde bir beklenti olduğuna dikkat çekti. Atalay şöyle konuştu:

“Bizim arzumuz şuydu: paketi hazırlarken bütün partilerle daha yoğun paylaşma. Onların da katkısını alma. İçinde olacak değişiklik taleplerini alma. Görüşme-müzakere etme. Ama sizler özellikle parlamentoda görev yapan basın mensubu arkadaşlar, bunları zaten bütün ayrıntılarıyla biliyorsunuz. Niçin bunun gerçekleşmediğini de biliyorsunuz. Bizim bu durumda yapabileceğimiz bir şey yok tabii. Teklifimizi götürdük, Mecliste komisyonda ve Genel Kurulda bunlar görüşülecek. Ondan sonra da gerekiyorsa milletimizin takdirine sunulacak. Burada muhalefetle ilgili söylenmesi gereken şu: Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı'nın açıklamalarını ben şu günlerde çok şansızlık olarak görüyorum. CHP'nin geleneğine uygun açıklamalar yapıyor. Sıkıştığında böyle millet iradesi dışı vurgulara çok heveslidir onlar, çok alışkındır. Tabii Sayın Bahçeli'nin başından beri tavrı bu. Onlar bu Meclisi, Meclis kabul etmiyorlar adeta. 'Bu Meclisin iradesi yoktur, seçimden sonraki Meclis Anayasa yapsın...' Böyle bir şey olabilir mi arkadaşlar? Bütün bunları milletimiz görüyor. Milletimiz değerlendiriyor ve biz de kararlı bir şekilde hazırlıklarımızı yaptık. Dün gece tekrar bütün sivil toplum kuruluşlarından ve siyasi partilerden gelen teklifleri de masaya yatırdık.”
Atalay, Anayasa değişikliği teklifinin ile ilgili yaptıkları turlarla ilgili ziyaretlerden ve teklifin maddelerinin detaylarını da anlattı.

-SABİH KANADOĞLU'NUN GÖRÜŞLERİ-

Atalay, bir gazetecinin, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, “Anayasa değişikliği, Anayasa'ya aykırı. Anayasa Mahkemesinden döner” şeklindeki görüşlerini hatırlatması üzerine de, “Bu tür şeyler ifade ediliyor. Genel manada hukuki açıklamalar olmayınca, hukukun dışına taşan ifadeler olarak görüyorum ben bunları” diye konuştu.

Atalay, “Belki bu zatların rahatsızlıklarından biri, yargı içine de ilk defa demokrasi geliyor. Kürsü hakimleri, savcıları seçimlere katılacaklar. Kendileriyle ilgili karar veren o kurulun üyelerinin yarısını onlar seçecek. 7'si adli yargıdan 3'ü idari yargıdan” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç da Anayasa'nın 1, 2 ve 3. maddesiyle TBMM Başkanlığına sundukları teklifin çelişen herhangi bir boyutu olmadığını belirtirken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu hatırlattı. Kılıç şöyle dedi:
“Dolayısıyla eski Başsavcı Sayın Kanadoğlu'nun açıklamaları, bu konudaki yaklaşımları tamamen hukuki değerlendirmelerden uzak, görece, kişisel ve politik yaklaşımlardır. Sayın Kanadoğlu'nun yaklaşımları baz alınacak olursa, TBMM bugün tali kurucu iktidar yetkisi kullanması, Anayasa değiştirmemesi gereken bir Meclistir. Kendisine biz çağrımızı daha önce yapmıştık. Sayın Kanadoğlu eğer bu Meclisin Anayasa değiştiremeyeceğini düşünüyorsa, kenardan köşeden konuşmak yerine partisini kursun, halkın önüne çıksın, halkın oyuna kendisi müracaat etsin. Çünkü, bu anlayış, 2007 yılında 'Bu halk Cumhurbaşkanı seçemez' diyen anlayıştır. Bu anlayış, bugün de 'bu millet Anayasa değişikliği referandumunda oy kullanamaz' diyen bir anlayıştır. Bunlar, tamamen hukuktan uzak değerlendirmelerdir.”

Kılıç, bir gazetecinin, “Görüşmelerinizde desteğini açıklayan milletvekili oldu mu? 11 Bağımsız milletvekiliyle siz mi görüşeceksiniz?” sorusunu, “Heyet halinde bağımsız milletvekillerinin tamamıyla görüşülecek. TBMM'de herhangi bir grup bünyesinde ya da herhangi bir partinin üyesi olan milletvekilleriyle zaten partilerinin kurumsal kimliği çerçevesinde temas sağlanmış oluyor. Ancak, Anayasa değiştirmenin mantığı noktasında, çoğulculuk ve katılımcılık burada çok önemli, her bir milletvekilinin iradesine biz değişiklik teklifimizi doğrudan sunmayı, hem Anayasa değiştirmenin mantığına hem de siyasi nezaketin gereğine uygun bir davranış olarak tespit ettik ve bunun gereğini yerine getirdik” sözleriyle yanıtladı.

Diğer bağımsız milletvekilleriyle de bir bakan, bir grup başkanvekilinden oluşan heyetle görüşmelerin devam edeceğini belirten Kılıç şöyle dedi:

“Kendilerine değişiklik teklifimizi sunduk ve ayrıca sözel olarak içinde neler yer aldığını, özgürlük ve demokrasi ve bireyin hukuku noktasındaki vizyonunu kendileriyle paylaştık. Ama hiçbir bağımsız milletvekilinden pakete destek verip vermeyecekleri noktasında bir sorunun cevabının beklentisi içerisinde olmadık. Zira bildiğiniz gibi Anayasa değişikliği gizli oyla yapılır. Her bağımsız milletvekilinin oy kullanma iradesine sonsuz bir saygı duyuyoruz. Yapmış olduğumuz davranış, Anayasa değiştirmenin mantığına ve parlamenter olmanın saygınlığına uygun düşen bir davranıştır. Bundan sonrası kendilerinin kararıdır.”

Haberin Devamı