Gazete Vatan Logo

AKM’yi Sabancı Vakfı yenileyecek

Sabancı Grubu AKM'nin restorasyonuna sponsor oldu

Sabancı Grubu Taksim Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) restorasyonuna sponsor oldu. 30 milyon liralık katkı sağlayacak Sabancı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sadece büyük salona ‘Sabancı Salonu’ ismi verilmesini istedi.

Sabancı Grubu, Taksim Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) özgün yapısına sadık kalınarak restore edilmesi projesine sponsor oldu. Sabancı, 30 milyon liralık proje karşılığında sadece AKM içindeki büyük salona ‘Sabancı Salonu’ ismi verilmesini istedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sabancı Grubu arasında AKM’nin restore edilmesine ilişkin sponsorluk protokolü imzalandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçen yıldan bu yana yeni bir yargı kararına uğramayacak bir başka proje çalışması yaptıklarını ve kuruldan geçtiğini ifade etti. Bu eşikte bir destek, sponsorluk arayışları olduğunu ve bu çerçevede Güler Sabancı’ya başvurduklarını bildiren Günay, şöyle konuştu:

‘Başka talebi olmadı’

“Onun şahsında Sabancı Holding ve Sabancı Vakfı, Türkiye’de gençler, kültür, sanat, bilim ve spor yaşamına büyük katkıları olan bir kuruluş. Adana, Malatya, Kahramanmaraş ve Kocaeli’de kültür merkezi yapmışlar ve bakanlığın kullanımına armağan etmişlerdi. Bu kez İstanbul’da AKM’ye ciddi bir katkı yapmaları konusunda görüşmeler yaptık ve çok iyi bir noktaya geldik.”

Günay, Sabancı Holding ile 30 milyon lira katkı konusunda anlaşmaya vardıklarını belirterek, “Sabancı Holding’in bunun karşılığında saygı gereği olarak sadece bir salona isim verilmesi dışında benim beklediğim hiçbir talebi olmadı. Başka taleplerin de olması çok doğaldır ama hiçbir talep olmadı. Bundan da büyük bir mutluluk duyacağımızı söyledik” dedi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da AKM’nin, Cumhuriyet tarihi için önemli ve anlamlı bir geçmişi olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Sayın Bakanımızdan böyle bir teklif gelince, bu kadar önemli bir teklifle ilgilenmeden duramazdık. Başta Erol Sabancı olmak üzere Sabancı Topluluğu destekledi. AKM’nin, eskisine sadık kalarak yeni teknolojilerle donatılarak sanatseverlerle buluşmasına katkı sağladığımız için mutluyuz.”

Sahneden ışığa, kolondan kirişe modernize olacak

Dün imzalanan anlaşmanın ardından geriye sadece projeyi gerçekleş- tirecek firmaların yer alacağı ihale süreci kaldı. Restorasyon projesinin mimarı olan ve AKM’nin ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu AKM içinde nasıl bir restorasyon yapılacağını VATAN’a şöyle anlattı:

-AKM 1. derecede tarihi eser statüsünde. Dolayısıyla ana kural aslına uygun olarak iç ve dış yapısı korunarak restore edilmesi. İlk kez 1969’da dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmete giren bina bir yangın geçirdi ve sonrasında yeniden yapıldı. Bu restorasyonla AKM üçüncü kez açılmış olacak.

-Binanın temelinden daha çok kolon ve kirişleri depreme karşı güçlendirilecek. Binanın damarları dediğimiz mekanik ve elektrik bağlantıları değiştirilecek. Doğalgaz bağlantıları, dijital elektronik bağlantıları eklenecek. Yine değişen yangın şartnamelerine uygun yangına karşı korumalı hale getirilecek.

-Binanın camları, taşları ve alüminyumları eskisine uygun olarak yeniden yapılacak. Sahne ve ışık sistemleri çok iyi olmasına rağmen maalesef manüel ve eski yöntemlerle yapılmış durumda. Dekor ve sahne aydınlatılması için tamamen modern ışıklandırma yöntemleri uygulanacak.

-Orijinal akustik ve sahne yapısı bozulmayacak sadece modern hale getirilecek ve son derece gelişmiş bir hoparlör sistemi eklenecek.

Haberin Devamı