Gazete Vatan Logo

Aklanmanın bedeli!

Daimler ABD’deki rüşvet davasından aklanmak için 185 milyon $ ödeyecek

ALMAN Daimler, aleyhine aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 22 ülkede milyonlarca euro değerinde rüşvet dağıttığı iddiasıyla açılan davada ABD’yle uzlaştı. Şirket, ABD’de hakkında açılan rüşvet davasında bu ülkenin rüşvetle mücadele yasalarını ihlal ettiği suçlamalarıyla ilgili olarak anlaşma yoluna gitti. ABD Adalet Bakanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SEC) rüşvet suçlamalarında anlaşmaya giden Daimler, Adalet Bakanlığı’na 93.6 milyon dolar ve SEC’e 91.4 milyon dolar olmak üzere toplam 185 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Davada Daimler’e bağlı Almanya’daki “Daimler Export and Trade Finance GmbH” ile Rusya’daki “DaimlerChrysler Automotive Russia SAO” şirketleri, ABD’deki rüşvetle mücadele yasasının iki maddesini ihlal ettiklerini kabul etti. Ayrıca Daimler’in Çin’deki “Daimler Chrysler China Ltd” şirketi, iki yıl tecilli ceza anlaşmasına tabi olacak.

Washington’da federal mahkemede görülen davanın oturumunda Yargıç Richard Leon, finansal anlaşmanın “sadece bir çözüm” olduğunu söyledi. Leon, şirketin geçmişteki sorunları çözmek için doğru adımlar attığını belirtti. Savcı John Darden de Daimler’in “mükemmel işbirliği gösterdiğini” ifade etti. Darden, “Şirket kendi evini temizlemek için çaba gösterdi. Bu, Daimler’in zihninde ciddi bir değişimi gösteriyor. Bu saygıyı hak ediyor” dedi.

56 milyon $ rüşvetle 1.9 milyar dolar haksız kazanç elde ettiler

SEC, 22 ülkede Daimler’i 200’den fazla işlemle bağlantılı olarak 56 milyon dolar rüşvet vererek 1.9 milyar dolar gelir elde etmekle ve en az 91.4 milyon dolar yasadışı kâr elde etmekle suçluyor. Daimler’in 1998-2008 yılları arasında rüşvet dağıttığı ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

Haberin Devamı