Gazete Vatan Logo

Akıllı köyden yılda 3 milyar lira gelecek

Geleneksel tarımı ileri teknoloji ile birleştiren ‘Vodafone Akıllı Köy’de 5 yılda 642 bin çiftçi ile toplam 15 milyar TL’lik ekonomik değer yaratılacak

Akıllı köyden yılda 3 milyar lira gelecek

Aydın’ın Koçarlı İlçesi’ne bağlı Kasaplar Köyü’nde Vodafone ile TABİT’in kurduğu Vodafone Akıllı Köy’de dünyanın yeni teknoloji trendi büyük veri kullanılarak tarımsal üretim gerçekleştiriliyor.

2 yıl önce köye gelen Vodafone ekibi bataklık olan ve köylü tarafından kullanılmayan 298 dönümlük merayı ıslah ederek tarıma uygun hale getirdi. Köyde geleneksel tarımda yapılan yanlışlar bir kenara bırakılarak modern tarımın nimetleri ve teknolojinin tarıma entegrasyonu dev bir platoda uygulanıyor. Proje ile bu uygulamaları tüm Türkiye’ye yaymak ve önümüzdeki 5 yılda 642 bin çiftçi ile 15 milyar liralık ekonomik değer oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca köydeki 65 çocuğa tarımsal kodlama eğitimi veriliyor.

Yüzde 85 kâr

10 yılda 28 milyon liralık yatırım yapılacak akıllı model ile maliyetlerde yüzde 22, hayvansal üretimde yüzde 20 tasarruf sağlandığını ifade eden Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, “Proje ile ürün verimliliklerinde en az yüzde 10 artış yaşanıyor. Bazı ürünlerde bu durum yüzde 150. Bizim için su ve toprak kullanımı çok önemli. Sulamadaki yüzde 20 tasarruf, kârlılığı ciddi derecede yukarı çekiyor. Buradaki kirliliğin önlenmesi sürdürülebilir tarım için gerçekten çok önemli” dedi. Aksoy, çevre köylerden gelen çiftçilerin buradaki modelleri kendi ekim alanlarında uygulamaya başladıklarını belirterek, ürünlerin kalitesindeki artışın fiyatlara yansıyınca yüzde 85 kârlılık oluştuğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Tarımda Rönesans

Dünyanın ilk akıllı köyü hayalini gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını dile getiren TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın, “İnanıyoruz ki Vodafone Akıllı Köy tarımda adeta Rönesans etkisini başlatan ilk adım olarak tarihteki yerini alacak” dedi.

Akıllı köyde ne var?

- Köyde loT (Nesnelerin interneti) kullanılarak her ürün canlı izleniyor. Tek tuşla sulama yapılıyor.

- Akıllı bilezikle hayvan takibi yapılarak meraya gelen hayvanların hangi alanda otlayacağı otomatik olarak belirleniyor.

- Hangi ineğin kaç kilo oluğu ne kadar süt verdiği çiftçi ile paylaşılıyor.

Haberin Devamı

- Meteoroloji istasyonu sayesinde hava, sıcaklık ve rüzgar durumu izlenerek duruma göre uygulama yapılıyor.

- Tarlada kurulan kutularla zararlı böcekler kutunun içerisine çekilip veri merkezine gönderiliyor.