Gazete Vatan Logo

Akıllı bina da demir gibi vazgeçilmez oldu

Gayrimenkul ve altyapı projelerinde elektrik taahhüt işlerine odaklanan Orge Enerji Elektrik’in CEO’su Nevhan Gündüz, akıllı evlerin bilinenin aksine maliyeti artırmadığını hatta tasarruf sağladığını belirterek “Müteahhitler demir-çimentodan vazgeçemiyorsa artık akıllı evlerden de vazgeçme şansı yok” dedi.

Akıllı bina da demir gibi vazgeçilmez oldu

Gayrimenkul sektöründe artık güvenlikli, otoparklı, spor salonlu, havuzlu evler lüks olmaktan çıkıp standart haline gelmeye başlarken gelişen teknolojiyle birlikte evlerin içinde de değişim başlıyor. Bugüne kadar 3.5 milyon metrekareden fazla alanda hem gayrimenkul hem de altyapı projelerinde elektrik taahhüt işlerine odaklanan Orge Enerji Elektrik’in CEO’su Nevhan Gündüz, “Akıllı ev sistemleri maliyeti artırmıyor aksine ciddi anlamda tasarruf sağlıyor. Müteahhitler demir-çimentodan vazgeçemiyorsa artık akıllı evlerden de vazgeçme şansı yok” dedi.

Hedeflerinin gerçekleşmesinin temelinde inşaat sektöründeki büyümenin yattığını belirten Gündüz, “Sektöre bağlı olarak elektrik taahhüt işlerinde de büyüme yaşanıyor. Gayrimenkul sektörü artık eski trendinde değil. Ama biz doğru projeleri seçtik. Kamunun sağlık, ulaşım gibi projeleri hedefimizde. Metroların dışında şehir hastaneleri ile de ilgileniyoruz” şeklinde konuştu.

Tasarruf sağlıyor

Elektrik taahhüt işlerini yaparken, binaların ‘akıllanmasına’ da katkıda bulunduklarını ifade eden Gündüz, “Öncelikle, akıllı bina tasarruf ettirmeli. Yeşil binalar inşa edilirken maliyet yüksek görünebilir ancak bu oran yüzde 2-3 düzeyinde oluyor. Bina bittiğinde kullanımda yüzde 10 düzeyinde tasarruf sağlanabiliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

1.000 kişiye ücretsiz elektrik eğitimi
Hem kendi ihtiyaçlarını karşılamak hem de sektör için nitelikli eleman yetiştirmek üzere bir enstitü kurduklarını açıklayan Nevhan Gündüz, şunları söyledi: “Ataşehir’deki bir binamızı yenileyerek enstitü haline getirdik. Bu çalışmayı öncelikle bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. 1.000 kişiye eğitim vereceğiz. Eğitimlerimiz ücretsiz olacak. 3’er haftalık sürelerde eğitimler verip, eğitim alanları ustalığa götürüyoruz.”
Yeni metro için sözleşme imzaladı
ORGE Elektrik, İstanbul’da inşası devam etmekte olan ve toplam 19 istasyondan oluşan Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Projesi’nin öncelikle ihale edilen 2 istasyonuna ilişkin elektrik işlerinin bir kısmına yönelik olarak verdiği 1.6 milyon euro+KDV tutarındaki teklife ilişkin olarak işveren Alsim Alarko Sanayi ile sözleşme imzaladı. ORGE Elektrik 10 Ekim 2016’da açılan Kartal-Kaynarca metro hattında yaptığı çalışmalarla, bir metro projesinin tüm elektrik, sinyal, zayıf akım işlerini gerçekleştiren ilk Türk firması olmuştu.

Haberin Devamı