Gazete Vatan Logo

Akciğer kanserini dondurdu

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Aratırma Hastanesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Özgül, akciğer kanseri tedavisinde dondurma yönteminin etkili olduğunu söyledi.

Akciğer kanserini dondurdu

Girişimsel Pulmonoloji dalında Türkiye’nin en önde gelen isimlerden biri olan Doç. Dr. Mehmet Akif Özgül, akciğer kanseri hastalığı ve tedavisinde önemli bilgiler verdi.

Akciğer kanserinden ölümlerinden birinin büyük hava yollarının tıkanması olduğunu belirten Özgül hastalık ve tedavi süreci yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi; Böyle durumlarda hava yolu açıklığının sağlanması son derece önemli ve hayati öneme sahiptir. Özellikle laser ve argon plazma gibi sıcak ve cryo gibi yani dondurma yöntemi ile hava yollarındaki bu tümörler yok edildikten sonra stent takma işi uygulanarak kalıcı açıklık sağlanır. Bu sayede tabiri caizse hasta boğulmaktan kurtulur ve yakalitesi çok artar. Yukarıda belirtilen tedavi yöntemlerinden sonra hastanın alması gereken kemoterapi ve radyoterapi süreci çok daha rahat olur. Akciğer kanseri tanısı alan hastaların takiplerinde bilgisayar filminde tıkanıklık saptanan vakaların bu tedaviye uygunluğu açısından değerlendirilmesi çok önem arz etmektedir. Çok riskli ama çok etkili bir tedavi. Hastaların bu tedavi sonrası rahatladığını görmek paha biçilmez. Türkiye’den ve başka ülkelerden bile bu işi öğrenmek için gelen meslektaşlar var. Ben ve ekibim tarafından bu tedaviler hastanemizde dünya standartları üzerinden yapıldı. Tabi teknolojik olarak bazı eksiklerimiz var. Bunlarında giderilmesi halinde yurt dışından bile birçok hastanın ülkemize gelmesi mümkün. Gri Pulmonoloji sadece akciğer tümörleri için değil aynı zamanda kanser harici hava yolları darlıkları içinde uygulanır. Bunun haricinde özellikle ciddi nefes darlığına neden olan amfizemde valf ya da coil uygulanması da bu işin disiplininde vardır. Sadece tedavide değil aynı zamanda birçok akciğer hastalıklarında tanı amaçlı Endobronsial ultsonografi ya da elektromanyetik navigasyon gibi işlemlerde ünitemizde yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Mehmet Akif Özgül kimdir?
1970 tarihinde Uşak’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Özgül, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Hastanesinde göğüs hastalıkları ihtisasına başladı ve 2000 yılında Uzman oldu.

Haberin Devamı