Gazete Vatan Logo

Akar’dan sonra Yaşar Güler

Akar’dan sonra Yaşar Güler

Teamüllere göre yeni Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, 2019’a kadar görev yaptıktan sonra yerine Orgeneral Yaşar Güler geçecek.

Yüksek Askeri Şura kararları dün resmen açıklandı. Orgeneral Hulusi Akar, emekli olan Necdet Özel’in yerine Genelkurmay Başkanı olarak atandı. Akar’dan boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna kimin oturacağı merak konusuydu. Burası için iki aday vardı: Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak. YAŞ kararıyla, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak oldu. Kuvvet Komutanlığı görevinde bulunanlar 2 yıl sonra emekli edileceği için ve Hulusi Akar 2019’a kadar Genelkurmay Başkanı kalacağı için, Çolak’ın Genelkurmay Başkanlığı yolu kapanmış oldu. Güler, bir yıl daha Genelkurmay 2. Başkanlı olarak görevini sürdürecek. Güler, daha sonra sırasıyla Jandarma sonra Kara Kuvvetleri Komutanı olacak. Güler’in son olarak da G.Kurmay Başkanlığı koltuğuna oturması bekleniyor.

Öztürk YAŞ üyesi kaldı

YAŞ’ta en büyük sürpriz ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda yaşandı. Orgeneral Akın Öztürk yaş haddine takılmadığı için kulislerde bir yıl daha görev süresinin uzatılacağı konuşuluyordu. Ancak Org. Öztürk YAŞ üyesi olarak kalırken Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Abidin Ünal getirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi beklendiği gibi uzatıldı. Askeri casusluk davasından yargılanan ve 5 gün hapis yatan Koramiral Veysel Kösele ise ‘oramiral’liğe yükseltildi ve donanmadaki oramiral sayısı ikiye çıkarıldı.

Haberin Devamı

Mendi Jandarma Komutanı

Jandarma Genel Komutanlığı’nda da değişim yaşandı. Emekliğe ayrılan Orgeneral Abdullah Atay’ın yerine Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi getirildi. Boşalan Ege Ordu Komutanlığı görevine ise Orgeneral Ümit Dündar atandı.

50 albay general oldu
Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “30 Ağustos 2015 tarihinden geçerli olmak üzere; 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 33 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2015 tarihinden itibaren, 1 general ise yaş haddini doldurduğu için 01 Eylül 2015 tarihinden itibaren emekli olacaklardır” denildi.
Musa Çitil terfi etti
Mardin’in Derik ilçesinde 1993-1994 arasında 13 köylünün faili meçhul bir şekilde öldürülmesinin sorumlusu olarak Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde yargılanan ve geçen yıl beraat eden, dönemin ilçe Jandarma komutanı ve halen Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Musa Çitil de YAŞ’ta terfi edip tümgeneralliğe yükselen iki tuğgeneralden biri oldu. Mahkemede ifade veren Çitil, suçlamaları reddetmiş ve “Bunun gibi yüzlerce operasyonlar oldu. Aradan 20 yıl geçti. Birçoğunu hatırlamıyorum” demişti. Çitil geçen yıl terfi edememiş görevi 1 yıl uzatılmıştı.

Haberin Devamı