Gazete Vatan Logo

Ajan böcekler: 1 Kımıl zararlısı: 0

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarlalara salınımı yapılan 19 milyon böcek ekonomiye 43 milyon dolar katkı sağladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tarlalara salınan 19 milyon böceğin, ekonomiye 43 milyon dolar katkı sağladığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bakanlığın zararlılarla mücadeledeki silahı ajan böceklerin, kimyasal ilaç kullanımını önemli ölçüde azalttığı, tarım ve ekonomiye de önemli katkılarda bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada, “Bakanlık tarafından kitle üretimi yapılarak üreticinin hizmetine sunulan bu doğal silahlar başta turunçgil, mısır ve buğday zararlılarında kullanılıyor. Ajan ya da avcı olarak da adlandırılan bu böceklerin üretimi 2003 yılında 7 milyon 700 bin iken 2013 yılında yaklaşık bu rakam 19 milyon olarak gerçekleşti.

Uçakla ilaçlama yasaklandı

Bakanlık tarafından üretilen böcekler sayesinde kimyasal ilaç kullanımı önemli ölçüde azaltırken turunçgil torbalı koşnili, turunçgil beyaz sineği, turunçgil unlu biti ve mısır kurdu zararlılarında uygulanan biyolojik mücadele ülke ekonomisine toplam 43 milyon dolar katkıda bulundu” denildi.

Açıklamada, 2006 yılında Bakanlığın uçakla ilaçlamayı yasaklamasıyla daha da önem kazanan biyolojik mücadelenin çiftçilerin ilaçlama maliyetlerini yüzde 50’ye kadar düşürebildiğine de işaret edildi. Çukurova’da, Mısır kurduna karşı uygulanan biyolojik mücadeleyle hem maliyetlerin düşürüldüğü hem de

Haberin Devamı

gelecek yıllarda ilaçsız mısır üretiminin yapılmasının hedeflendiği, organik tarımda da yaygın olarak kullanılan biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılması hedefiyle üreticilere bu konuda desteklemeler yapıldığı belirtildi.