Gazete Vatan Logo

Ailelerin de eğitime ihtiyacı var

Çocuk Hakları Koruma Platformu'nın hazırladığı rapor, ailelerin çocuk yetiştirme ve eğitme konusunda eksik olduğunu belirtirken %66 oranının eğitime ihtiyacı olduğunu vurguluyor.

15 ilde 1237 kişi ile yapılan araştırmanın sonucunda "Türkiye'de Aile ve Çocuk Eğitimi Araştırma Raporu" yayınlandı. Bu raporda ebeveyn ve koruyucu ailelerin bilgi düzeyi ile çocuk yetiştirme başarısı araştırıldı.

Ailelerin %20'si Türkiye'nin Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi'ni imzaladığından habersiz olduğu ortaya çıktı. Bunun sebebi maddi olduğu kadar imkanların yetersiz olmasından da kaynaklanabiliyor.

"Çocuklarla nasıl iletişim kuracaklarını bilmiyorlar."

Yapılan araştırmada iletişim konusunda da eksik görülüyor. Ailelerin %66'sı özgüvenli, saygılı, çevresine faydalı, doğru iletişim kurabilen bireyler yetiştirme konusunda eğitime ihtiyacı olduğunu belirtiliyor.

Aynı %66, eğitimde eksik olduğunu kabul ederek %31'i bu eğitimin lise ve üniversitede verilmesi gerektiğini savunuyor. %12 ise evlenmeden önce verilmesi gerektiği söylüyor.

"Aile içi iletişim, bebek ve çocuk psikolojisi, ergen psikolojisi öğretilmelidir."

Eğitim konuları ise aile içi iletişim, bebek ve çocuk psikolojisi ve ergen psikolojisi olarak belirleniyor.

Haberin Devamı

Aynı zamanda araştırmacılar cinsel istismar gibi durumlarda ne yapılmalı, nerelere başvurulmalı gibi gerekli eğitimlerin de eklenilmesini vurguluyor.