Gazete Vatan Logo

Aile çocuğa model olmalı

Çocukların, ailesiyle, çevresinde gördüklerini uyguladığını belirten fizyolog ve hipnoterapist Doktor Faik Özdengül, bir ailenin aldığı kararlarla çocuğuna model olması gerektiğini, yapılan araştırmada kendisine model arayan çocukların Çakır ya da Polat olduğunu söyledi

Çocukların sürekli davranışlarıyla mesaj verdiğini belirten fizyolog ve hipnoterapist Doktor Faik Özdengül, "Çocuğunuz yanlış bir şey yapıyor ve baba sinirli bir şekilde 'bunu nasıl yaparsın?' diyerek tokat atıyor. Bu şekilde çocuk, bunun kötü olduğunu anlıyor ve bir daha yapmayabiliyor. Ama sorun vurarak çözülüyor. Bu kaybet, kazan anlamına geliyor. Kazan, kaybet yönteminde ise çocuk istediğini yapıyor ve aile hiç bir şey demiyor. Çocuğunun kırılmasından korkuyor. Bu şekilde çocuğunu kazanabiliyor, kendi kaybediyor. Biz her iki tarafın da kazanmasını istediğimiz için kazan, kazan yönteminin kullanılmasını istiyoruz. Bugünkü aile yapısına bakarsak, ailelerin fazla abarttığını düşünüyorum. Kuralsız evde yetişen hiç bir çocuğun mutlu olduğunu görmedim. Anne ve babalar da koydukları kuralları umursamayarak es geçiyorlar. O saatten sonra da bir daha kurallara uyulmuyor. Genelde sürekli evde bulunan anne çocukla ilgileniyor. Anne kendine göre kurallar koyuyor, çocuk bu kurallara uymamak için babasına durumu söylüyor, baba da durumu tam olarak bilememesi nedeniyle kuralları bir şekilde ortadan kaldırıyor" dedi.

'HATALAR TOKATLA DÜZELTİLMİYOR'
Büyümenin, kuralları öğrenmek ve uygulamak olduğunun çocuklara anlatılması gerektiğine değinen Doktor Özdengül, "Kendimizi ele alalım, biz nasıl gördük, nasıl yetiştiysek öyle devam ederiz. Geçmişte hatalar belki tokatla düzeltiliyordu. Şimdi öyle değil, bunu bilmemiz gerekiyor. Aile bireylerinin geniş düşünmesi ve çocuklarının yapmasını istediklerini, kendilerinin de yapması gerekiyor. Aile içerisinde doğrular istikrarlı bir şekilde uygulanırsa, bu sorun çözülür. Bize gelen aile reisleri bizlere 'çocuğumu değiştirin' diye getiriyor. Ama aile değişmeyince çocuğun değişmesinde de büyük zorluklar karşımıza çıkıyor. Tedaviye başlanmasının ardından ekonomik açıdan sıkıntıya giren aileler yarım bırakıyor ve sonuçta bir çocuk yardıma muhtaç bir şekilde ortada kalıyor" şeklinde konuştu.

Asıl olması gereken temel şeyin, ülkemizde yeni bir aile tipinin ortaya çıkması gerektiğini kaydeden Özdengül, "Eski usul işler, yani benim babamın usulleri işe yaramıyor. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı araştırmada da olduğu gibi çocuklar artık televizyonları daha çok konuşuyor. Kendisine model arayan çocuklar, ya 'Çakır' oluyor ya da 'Polat'. Bunun nedeni de çocukların gördüğü tipten hoşlanmasıdır. Bu konuda en akıllı çözümün ilk sırasında eğitim yer alıyor. Bana gelen hastalarda aile içi iletişim kopukluğu yüzde 40 civarında. Bunların içinde de en çok depresyon ve kişilik bozukluğu var. Yapılacak en güzel şey yeni bir aile modelinin ortaya çıkartılmasıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı