Gazete Vatan Logo

Aile boyu ‘Müze Kart’

Müzeleri ziyaret edenlerin % 65’inin yabancı olması DÖSİMM’i harekete geçirdi. Yerli ziyaretçi sayılarını artırmak istediklerini belirten Müdür Murat Usta, “Bir ailedeki tüm bireylerın sınırsız kullanabileceği bir ‘Müze Kart’ için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Aile boyu ‘Müze Kart’

Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’ü aşkın müze ve ören yerinden 133 müze ve 147 müze mağazasının işletmesini üstlenen Anadolu Kültürel Girişimcilik (AKG), Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) iş birliği ile müze mağazalarında satılmak üzere özel olarak tasarlanacak ürünlerin yarışacağı ‘Anadolu’nun Kadın Gücü’ yarışmasını başlattı

Yarışmanın öneminden bahseden ve müzelerin içindeki her bir mağazanın Türk kültürünü dünyaya anlatmamız için birer tanıtım noktası olduğunun altını çizen Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİMM Merkez Müdürü Murat Usta, şunları kaydetti:

Sınırsız kullanım

“Biz bu noktaları ne kadar efektif kullanabilirsek, ne kadar çok katma değerli ürünle besleyebilirsek mağazalara giren turist sayısını da o kadar artırmış oluruz. Satışları büyük oranda yabancılar yapıyor. Hedeflerimizden biri de mağazalardaki ürün yelpazesini yerli turisti de cezbedecek şekilde genişletmek. Şimdi Anadolu’nun tarih boyunca binlerce efsaneye ilham kaynağı olmuş hünerli ellerini yeniden harekete geçirme zamanı.”

Haberin Devamı

Müzelerdeki gelirin yüzde 80’inin gişe ve mağazalardaki satışlardan geldiğini, yıllık 70 TL’ye satılan ve sınırsız giriş imkanı sağlayan Müze Kart ile yerli ziyaretçilere çeşitli indirimler sağladıklarını ifade eden Usta, “Ailecek müze gezisi yapmak isteyen aileler için yeni bir çalışma içindeyiz. Tüm ailenin kullanabileceği bir aile kartı çıkartacağız” dedi.

Müzede satılacak

10 Ocak’a kadar başvuru yapılacak yarışmada 1’inci olanlara 10 bin TL’lik ön alım garantisi ve üretim desteği verilecek. Türkiye’deki müzeleri yılda 20 milyon kişinin ziyaret ettiğini, yüzde 65’ini yabancı turistlerin oluşturduğunu belirten AKG İcra Kurulu Başkanı İ. Halil Korkmaz, ziyaretçilerin yalnızca yüzde 15’inin müze mağazalarını ziyaret ettiğini söyledi. Bu oranın dünya genelinde yüzde 25 civarında bulunduğunu anlatan Korkmaz, “Doğru tasarım ve ürünlerle bu oranı yüzde 25’lere çıkaracağız” dedi. Satışların yüzde 85’inin yabancılar, yüzde 15’inin de yerli ziyaretçiler tarafından yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı