Gazete Vatan Logo

AİHM'den Türkiye'ye ceza

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Batman'da işkenceye maruz kalan ve gördüğü işkenceden dolayı erkekliğini yitiren Abdurrahman Çelik davasında, Türkiye'yi 13 bin euro tazminata mahkum etti

Batman'da 1997-98 yıllarında PKK'ya yardım ve yataklıktan dolayı iki kez gözaltına alınan ve gördüğü işkenceden dolayı erkekliğini kaybeden Abdurrahman Çelik (46), AİHM'e açtığı davayı kazandı. Çelik, Avrupa İnsan hakları Mahkemesi'ne para kazanmak için dava açmadığını belirterek, "Bir daha işkence yaşanmaması için davacı oldum" dedi. Gözaltına alındığı sırada aralıklarla işkence gördüğünü ifade eden Çelik, 1998 yılında İzmir'de avukatının aracılığıyla müracaatta bulundu. 8 polis tarafından işkenceye maruz kaldığını söyleyen Abdurrahman Çelik, Türkiye'de polislerin beraat etmesi üzerine AİHM'e başvurduğunu belirtti. Gözünün kesinlikle parada olmadığını kaydeden Çelik, "Önemli olan onurumun zedelenmesi, bedensel ve ruhsal olarak işkenceye maruz kaldığımdır. Beni gözaltına alan polisler 'Seni erkeklikten edeceğiz' dediler ve dediklerini yaptılar" diye konuştu.

Çelik, 1994-2000 yılları arasında HADEP ve DEHAP merkez yönetiminde bulunduğunu, İHD Batman üyesi olduğunu ifade etti. Çelik, gördüğü işkenceden dolayı sadece hadım olmadığını ve sürekli başının ağrıdığını, hiçbir iş yapamadığını söyledi. Çelik, söylemlere rağmen halen Türkiye'de işkence olduğunu da ileri sürdü. Sason Diyarbakır doğumlu Çelik'in bir çocuğu bulunuyor.

AİHM'in kararıyla ilgi açıklamalarda bulunan Baro Başkanı Zekeriya Aydın, işkencenin uzun dönem ülke gündemini meşgul eden bir konu olduğunu belirterek, "O dönemde yaşanan bu olay Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından değerlendirilerek, ülkemiz tazminata mahkum edildi. Batman da OHAL bölgesi içindeydi. İşkence dahil ciddi uygulamalar yaşandı. Fakat önemli olan geçmişe takılmak değil, sağlıklı bir gelecek yaratmaktır. Bu noktada son 3 yıldır inanılmaz gelişmeler ülkede yasal düzeyde pratik olarak da artık Batman'da işkence refleksi olmaktan çıkmıştır. Sorgu metodu olmaktan çıkmıştır" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı