Gazete Vatan Logo

AİHM'den tarihi karar

Kızılay'dan alınan kandan AIDS bulaşan Y.O. için 381 bin euro tazminat

Erken doğduğu için kanı değiştirilen ancak değişimde AIDS virüsü kapan İzmirli Y.O.’nun ailesi AİHM’e gitti. Mahkeme, tazminatın yanı sıra ömür boyu tedavisini de devletin sağlamasına karar verdi



İzmir’de 1996 yılında erken doğması üzerine transfüzyon (kan değişimi) yapılırken AIDS (HİV) virüsü taşıyan kan verilen Y.T. O.’nun ailesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye’yi mahkum ettirdi. AİHM, 378 bin Euro (yaklaşık 760 bin TL) tazminat belirlerken Oyal’a ömür boyu devletçe bedava tedavi sağlanmasına hükmetti. Mahkeme, Y.T.O. ile anne ve babasının şikayeti üzerine açılan davayı sonuçlandırdı.

Mahkeme, uzun kararında Oyal ailesinin Türkiye’de yürüttüğü yargı süreçlerine ilişkin ayrıntılı bilgi verirken, 1999 yılında Kızılay yaklaşık 55 bin lira, Sağlık Bakanlığı’nın da 2008 yılında 159 bin liralık tazminat ödediğine dikkat çekti.Ancak Oyal ailesinin, ödenen tazminatların Yiğit için gerekli olan tedavi masraflarını karşılamamasından şikayet ettiği kaydedildi.

Yaşam hakkı ihlali

Mahkeme kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, yaşam, adil yargılama ve etkin çare haklarına ilişkin maddelerin ihlal edildiğini bildirerek Oyal ailesine maddi tazminat olarak 300 bin, manevi tazminat olarak 78 bin ve mahkeme masrafları olarak da 3 bin euronun ödenmesine hükmetti. AİHM, bunlara ek olarak da Y.T.O.’ya ömür boyu bedava ve tam tedavi sağlanmasına karar verdi.



Devlet, Urfa’da ölen anne ve bebeği için 110 bin TL ödedi


1996 yılında Şanlıurfa Doğum Hastanesi’nde sezaryenle doğum yapan Müzeyyen Işıkgöz’e Kızılay’dan AIDS’li kan verilmişti. Işıkgöz, 2 yıl sonra bebeğini kaybetmiş, kendisi de 2007 yılında yaşamını yitirmişti. Ailesi açtığı dava sonucu 110 bin YTL tazminat almıştı. 2008 yılında üzerine çaydanlık devrilen 1.5 yaşındaki Y.Ç.’ye nakledilen kanda da AIDS virüsü saptanmıştı. S.K.’den alınan kanın yapılan tetkikinde HIV pozitif olan sonucuna bakmayan görevli memur, deftere negatif olarak işlediği kanı Y. Ç’nin yakınlarına verdi. Kan, yanık ünitesinde bebeğe nakledildi. Y.Ç. bir türlü iyileşemeyince Adana’ya götürüldü. Doktorlar, çocuğun durumundan şüphelenip, kan örneklerini Hıfzısıhha’ya gönderince gerçek anlaşılmıştı.

Haberin Devamı