Gazete Vatan Logo

Ağız kokusuna pratik öneriler

Eğer normal dönemde değil de oruçluyken ağız kokusu olan biriyseniz, bu konuyla ilgili aşağıda verdiğim önerilerden oldukça yararlanacaksınız

İşte Ramazan'ın tam ortasındayız. Başladı başlıyor derken yarısı geçti bile. Bugün sizlere, Ramazan'daki en çok sıkıntı oluşturan konulardan biriyle ilgili önemli ipuçları vereceğim. Dünkü yazımın "Yarın" bölümünde yanlışlıkla, "ağız kokusunu yazacağım" yerine "ağız kuruluğunu yazacağım" diye çıkmış ama aslında verdiğim bilgiler ağız kuruluğuna da yararlı olacaktır.

Ramazan'ın ikinci yarısına doğru bilinçli beslenen kişiler, bedenlerindeki arınmaların yanısıra ruhsal açıdan da hafifleme ve incelme hissetmeye başlayacaklardır. İlerleyen günlerde ruhsal yapınıza daha çok pozitif enerji yüklemekte yardımcı olacak bilgiler de vereceğim. Bugün, Türk ulusu için çok özel bir gün. Çünkü Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, bugün modern Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu ve ilan etti. Kendisini bir kez daha şükranla anıyoruz. O zor şartlarda özgür ve bağımsız bir ülke çıkarmak büyük bir beyin gücü gerektirirdi. Ülkemize bu güzel günün uğur, şans, bereket ve huzur getirmesini hep beraber içten dileyelim.

Soru: Oruçluyken ağzımda hoş olmayan bir koku meydana geliyor. Ne yapmalıyım? (Kadir Aydın / Gaziantep)

Cevap: Eğer normal dönemde ağız kokusu olmayan ancak Ramazan'da oruçluyken ağız kokusu olan bir kişiyseniz, sanıyorum aşağıda verdiğim önerilerden çok yararlanacaksınız. Tabii ki tıbbi hastalıklardan oluşan diş çürümesi, mide-bağırsak hastalıkları, yemek borusu kesecikleri gibi ağız kokularını bu konunun dışında tutuyorum. İşte öneriler:

* İftarla sahur arasında ılık su içiniz.
* Maydanoz ve nane çiğneyin.
* Chlorella (tatlı su yosunu) ağız kokuları için çok yararlıdır.
* Aloe vera içme jelleri suyla karıştırılarak içilirse yararlıdır.
* Baharatlı, sarımsak, soğan ve mide asidini arttıran yiyeceklerden kaçının.
* Yemekten sonra hemen yatmayın.
* 1-2 şişe, biraz gazı uçmuş ve az gülsuyu eklenmiş maden sodası için.
* 2-3 kez tane karanfil alıp çiğneyin.
* Kabızlığa karşı korunun ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayın.
* Tarçınlı - karanfilli elma kompostosu için.

Soru: Ramazan'ın ortasına geldik, ama sanki benim midem giderek küçüldü. Çok yiyemiyorum. Biraz da halsizliğim var. Acaba vitamin veya herhangi bir ürün takviyesi iyi olur mu? (Filiz Geniş / İstanbul)

Cevap: Hiçbir sağlık yakınması olmasa da 1 ay boyunca oruç tutacak kişilerden çok yaşlı olanların, büyüme çağındaki gençlerin, yoğun ve yorucu tempoda çalışanların, yeni doğum yapanların, ameliyattan veya hastalıktan çıkanların, salgın hastalık ortamında bulunanların tok karnına doğal yapıya yakın multivitamin preparatlarından almalarını öneririm. Yaşa ye cinsiyete göre farklılıklar gösterebilir. Özellikle kalsiyum, çinko, B ve C vitaminleri oldukça önemlidir.
İyi bir cuma günü dileğimle...

Haberin Devamı