Gazete Vatan Logo

Afrika’yla sıcak temas

Afrika’yla sıcak temas

Resmi bir ziyaret için Uganda’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile basın toplantısı yaptı. Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle: “Uganda, Doğu Afrika ve kıtanın meseleleri ile de yakından ilgileniyoruz. Malum Afrika’nın 54 ülkesi var. Şu anda 30 ülkesinde büyükelçi bulunduran bir ülkeyiz. Özellikle Doğu Afrika’nın kalkınmasına büyük önem veriyoruz, çabalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Özellikle 2004 yılından itibaren Somali’nin ayağa kalkması için bölge ülkeleri ile birlikte büyük çaba harcıyoruz. Burada Uganda’nın çabalarının altını çizmem lazım. Burada bir Uganda atasözünü ifade etmeden geçemem. ‘Eti çiğneyebilen dişler, birlikte olan dişlerdir.’ Bu yaz yapılacak seçimlerin suhuletle gerçekleşmesini, bölgenin huzuruna katkıda bulunmasını diliyorum.

Kazan-kazan işbirliği

İstiyoruz ki Uganda’da kirada değil de şöyle genişçe bir alanda çok daha büyük bir elçilik binasını inşa edelim. Türkiye’nin Afrika’da hiçbir sömürgeci geçmişi olmamıştır. Kazan kazan temelinde iş birliği yapmak istiyoruz. Alt yapı, üst yapı bu tür alanlarda tecrübelerimizi Uganda ile paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ettim. Uganda’nın geleceğinin parlak olduğunu biliyorum. Ziyaretimin hayırlı olmasını, Beyaz Nil kadar güzel geçmesini temenni ediyorum.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçak ‘TUR’ ile TSİ 22.55’te Uganda’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitti.

Uganda atasözünu kullandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda atasözü “Eti çiğneyebilen dişler, birlikte olan dişlerdir” ifadesini kullanmasından memnun kalan Museveni elini masada hafifçe kaldırarak gülümsedi.

AB ve BM’ye eleştiri

Uganda Cumhurbaşkanı Museveni, “Türkiye’nin bu yenilikçi liderliği sayesinde son 10,5 yıl içinde çok büyük yol kat etti” dedi. Soru cevap bölümünde ise her iki lider de AB ve BM’yi eleştirdi. Erdoğan, “Biz BM nasıl adım atarsa atsın Somali’yi bugüne kadar yalnız bırakmadık, yalnız bırakmamaya da kararlıyız. Hep söylüyorum, dünya 5’ten büyüktür diyorum. Bu üyeler dünyanın kaderini belirlemektedir. Yeri geldiği zaman Uganda’da yer almalı, Türkiye de yer almalı” dedi. Museveni ise, “Biz Afrikalılar ister Avrupalılar ister başkaları olsun onlar olmadan problemlerimizi çözebilecek durumdayız. İdi Amin’i yendik, o zaman AB neredeydi?” diye konuştu.

Haberin Devamı