Gazete Vatan Logo

Afrika’yı İstanbul’a taşıyacak buluşma

Önümüzdeki hafta İstanbul’da Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu düzenlenecek. Zirvede, Afrika ile ticaret hacmini katlayacak ve Afrika’da yeni pazar açacak 3 bin ikili iş görüşmesi gerçekleştirilecek

Afrika’yı İstanbul’a taşıyacak buluşma

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Türkiye’nin 2003 yılından beri ‘kazan-kazan’ politikası çerçevesinde uygulamaya koyduğu Afrika açılımının 15’inci yılını tamamladığı bu süreçte, Afrika’yla ticaret hacmi 2003-2018 yılları arasında 4 kat yükseliş göstererek 20.6 milyar dolara ulaştı” dedi. Olpak, Afrika ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi stratejisi kapsamında Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nun 2’ncisinin, bu yıl 10-11 Ekim’de İstanbul’da düzenleneceğini söyledi.

49 ülkeden 3 bin görüşme

Organizasyonda 3 bin ikili iş görüşmesinin gerçekleşmesini ve yeni iş birliği anlaşmalarının imzalanmasını hedeflediklerini belirten Olpak, “Bu yıl, ‘Birlikte Sürdürülebilir Bir Geleceğe Yatırım: Türkiye ve Afrika’ temasıyla 2’ncisini düzenlediğimiz Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nda, 49 Afrika ülkesinden 30’u aşkın bakan ve bin iş insanını ağırlayacağız. 2 bine yakın Türk iş insanı da burada olacak” şeklinde konuştu.

64 milyar $ proje hacmi

Türkiye’nin Afrika ile olan ticari aktivitesinin son yıllarda ivme kazandığını belirten Nail Olpak, şunları söyledi: “Türkiye’nin Afrika açılımının 15’inci yılını tamamladığı bu süreçte Afrika’ya ithalatımız 2 buçuk katına çıktı. Afrika’daki doğrudan Türk yatırımları 2017’de 6.5 milyar dolara yaklaşırken kıta genelinde bugüne dek 78 bin istihdam sağladı. Türk müteahhitlik şirketleri tarafından Afrika’da alınan projelerin hacmi 64 milyar doları geçti. Afrika potansiyeli çok yüksek bir pazar.”

Haberin Devamı