Gazete Vatan Logo

Afrika'yı bir kere gören aşık olur

Vahşi yaşam fotoğrafçısı Süha Derbent’in objektifinden 300 muhteşem kare, TAV Havalimanları imzası ile 'Kenya’nın Yaban Yüzü' kitabında toplandı. Derbent ile kitabın hikayesini konuştuk.

Afrika'yı bir kere gören aşık olur

Vahşi yaşam fotoğrafçısı Süha Derbent ve Türkiye’nin dünyaca ünlü havalimanı işletmecisi olan TAV işbirliğiyle hazırlanan ‘Kenya’nın Yaban Yüzü‘ isimli kitabı usta fotoğrafçını 25 yılı aşkın bir birikiminin eseri. Derbent’in objektifinden 300 muhteşem kare, Kenya’nın muhteşem doğasını ve yaban hayatını tüm detaylarıyla yansıtıyor.

Derbent kitabın hikayesini ve hazırlık sürecini şöyle anlatıyor, “En son İş Bankası Kültür Yayınları‘na “Yüzyüze” adlı bir kitap yapmıştım. 2001’de. Tamamı satılarak tükenmişti. Aradan geçen zaman zarfında o kadar çok seyahat ettim ki, özellikle Kenya’ya. Çok büyük bir arşiv oluştu. Son dört yılda ayda en az bir kere gider oldum. Yaban hayatı fotoğrafçılığında seyahat çok masraflıdır. Gitmek kolay değildir.”

Yeni markanın ilk meyvesi

Kitapta “Kenya’nın Yaban Hayatı“nın tüm detaylarına ait fotoğrafları içeriyor. Aslanların hayatı, yavruları ile oyunları şeklinde aslında Derbent’in bir çok farklı kitap yapabileceği arşivinin seçkisi niteliğinde. Türkiye’de bir çok prestij kitabının tasarımında imzası bulunan Ersu Pekin’in, Derbent’in Kenya fotoğraf arşivinin içinde yaptığı seçki ile kurguladığı; duran, hareketlenen, avlanan, çiftleşen göç eden hayvanlara ait 300 fotoğraftan oluşan, şık bir kitap ortaya çıkmış. Bu kitap projesine 2016 Haziran ayı itibariyle Kenya’nın Başkenti Nairobi’nin Jomo Kenyatta Uluslararası Havalimanı’nda bulunan “Star Alliance” yolcu salonunun işletmeciliğini üstlenen TAV İşletme Hizmetleri de destek vermiş. Derbent bu işbirliğini şu sözlerle anlatıyor, “TAV ile Kenya kitabı, TAV ile “Nature by Süha Derbent” markası altında başlayan işbirliğimizin ilk meyvesi olma özelliği taşıyor. Ve kitabın doğa ve hayvanseverlerin beğenisinin yanısıra kurumlar için şık bir yılbaşı hediyesi olarak kullanılması gibi bir özelliği de var.”

Haberin Devamı

Bir defa giden kopamaz

Kitapta yer alan fotoğrafların ağırlıklı olarak Kenya’nın en önemli yaban hayatı alanlarından Masai Mara’da çekildiğini söyleyen Derbent, fil fotoğraflarının Amboseli Milli Parkı‘nda, bazı kuş ve aslan fotoğraflarının Nakuru Gölü‘nde ve Naivasha Milli Parkı‘nda çektiğini belirtiyor. Afrika’ya ilk defa 30 yıl önce giden Derbent, bugüne kadar çektiği tüm fotoğrafları hayvanların izin verdiği ölçüde yaklaşıp çekmeye çalıştığını da vurguluyor. Dünyada en büyük yedi kediyi fotoğraflayan nadir isimlerden biri olan usta fotoğrafçı, “Afrika’yı fotoğrafçılığa başlama serüvenine benzetiyorum. Kamerayı eline alır, bir şeyler çeker ve hoşuna gider ya. Virüs gibidir kopamazsın. Benimle gelip bir daha gitmeyen insan yok. Bir kere gören aşık oluyor. İnsanlar daha saf, medeniyet henüz ulaşmamış” diyor.

Haberin Devamı

Afrika’yı keşfetmeye ömür yetmez

İlk defa Afrika'ya gidecek birine ne tavsiye edersin?

Afrika'ya gittim arkası boş bir laf. Birbirleriyle hiç alakası olmayan, birbirine benzemeyen o kadar farklı yer var ki... Bir insanın ömrü yetmez. Tabii ki ne beklendiğiyle ilgili nereye gitmek istediğiniz. lüks bir safari için, Botsvana'ya, ayrıca iyi bir yemek ve keyfe yönelikse Güney Afrika'ya gitmeliler. hayvan göreyim diyenler Kenya'ya, dünyanın en güzel ormanlarının içerisinde, film seti gibi bir yerde yürüyüş yapmak isteyenler Ruanda'ya gitmeli. Kendileriyle ilgili bir fikir edinmek, "Ne kadar iyiyim - kötüyüm" görmek istiyorlarsa dağ gorillerini görmeliler.

Haberin Devamı

Riskli mi Afrika’ya seyahat?

Dağ gorili bahsettiğim gibi sıfır risk. Ruanda çok güvenli. Kıtanın en güvenli ülkesi. Hiçbir koruyucu ilaca gerek yok. İsviçre'den daha temiz ve güvenli. Bunun dışındaki Afrika ülkelerde koruyucu ilaçlar gerekebiliyor. Özellikle sıtma için. Doğaya gittiğiniz zaman, hiçbir risk yok. Odanızın kapısında kilit yok. Zaten çok profesyonel organizasyonlar sebebiyle hayvanlardan kaynaklı bir risk de doğmuyor.

TAV’la neler yapacaksın?

Biliyorsun TAV Turizm, Türkiye’nin en önemli turizm şirketlerinden biri. Onlarla yeni bir marka oluşturduk: “Nature by Süha Derbent”. Asıl hedefimiz şirketlere, büyük kapalı gruplara uygun maliyetlerle götürmek. 20-30-40-50 kişilik gruplar genelde. Kenya ve Ruanda ağırlıklı. Talebe göre her yer olabilir. Minimum 4-5 gün olacaktır turlar. Taleplere göre değişir. Toplantı salonları, projeksiyon vs donanımı sağlayabileceğimiz yerler olacak. Özetle artım “TAV Tourism Nature by Süha Derbent” markası ile Afrika bizden sorulacak.

Haberin Devamı