Gazete Vatan Logo

Adayları değiştirdi oylarını patlattı!

AK Parti, 7 Haziran’dan sonra aday değiştirdiği illerin neredeyse tamamında oylarını büyük oranda artırdı.

Adayları değiştirdi oylarını patlattı!

Türkiye genelinde oy patlaması yapan AK Parti, en büyük başarıyı ise adaylarını değiştirdiği illerde gösterdi. Adaylarını tümüyle değiştirdiği Iğdır’da oy oranını yüzde 22.98 oranında artırdı. Mersin’de 11 adaydan 9’u, Adana’da 14 adaydan 10’u, Diyarbakır’da ise 11 adaydan 9’u değişti. AK Parti, 26 milletvekili çıkaran İstanbul 2. bölgede ise, adaylarının yarısını değiştirdi. Yaklaşık yüzde 7 oranında oy kaybı yaşadığı Kastamonu’da Ak Parti deneyimli siyasetçi ve bürokrat Hakkı Köylü’yü birinci sıra adayı olarak gösterdi. 7 Haziran listesinde birinci sırada Mustafa Gökhan vardı. 7 Haziran seçimlerinde MHP de CHP de oy oranını arttırmış 3 milletvekilinden 2’sini AK Parti 1’ini de MHP kazanmıştı. AK Parti’nin yüzde 13 oy kaybı yaşadığı Kayseri’de MHP 3, CHP 1 vekil çıkarırken AK Parti 5 milletvekili çıkarmıştı.




Ağır toplar kazandırdı

Yaşanan oy kaybı sonrası 1 Kasım seçimleri için listede Ak Parti’nin ağır topları yer aldı. Birinci sırada eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki yer aldı. Onu yine Kayserili olan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız izledi. Son bomba isim ise AK Parti Grup Başkanvekilliği de yapan Mustafa Elitaş oldu. Mardin’de listede ciddi değişiklikler var. Orhan Miroğlu listedeki ilk sırasını korurken Abdullah Erin de yine listede kendisine yer bulabildi. Ancak bu isimler dışında 4 isim de değişti. 7 Haziran seçimlerinde HDP Mardin’de yüzde 72 oy oranıyla 5 milletvekili çıkarmıştı. Siirt’te Yasin Aktay ismi dışında diğer 2 isim de değişti. Van’da 7 Haziran listesindeki 2 isim dışında liste tamamen değişti. Diyarbakır’da 11 isimden 9’u değişti. Listede yerini koruyanlar Alaattin Parlak ve Netice Arslan olurken, Salim Ensarioğlu yerine Galip Ersanioğlu milletvekili aday listesine girdi. Seçim hükümetinin Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, memleketi Bingöl’den milletvekili adayı oldu. AKP’de Şırnak ve Hakkâri’de de aday listeleri tamamen değişti.
Birinci sırada Şırnak’ta Arslan Tatar, Hakkâri’de Ahmet Budak yer aldı.

Haberin Devamı

3 dönemlik etkisi!

Haberin Devamı

AK Parti’nin oy patlamasında 3 dönemi dolan isimlerin tekrar aday gösterilmesinin de etkili olduğu yorumları yapılıyor. Özellikle Ali Babacan, Binali Yıldırım, Taner Yıldız gibi isimlerinin etkisinin büyük olduğu iddia ediliyor. İşte Meclis’e giren AK Parti’nin 3 dönemlik isimleri: “Ali Babacan Ankara 1. Bölge 1. sıra, Beşir Atalay Van 1. sıra, Mehdi Eker İstanbul 3. Bölge 1. sıra, Binali Yıldırım İzmir 1. Bölge 1. sıra, Ömer Çelik Adana 1. sıra, Recep Akdağ Erzurum 1. sıra, Hayati Yazıcı İstanbul 2. Bölge 1. sıra, Taner Yıldız Kayseri 2. sıra, Faruk Çelik Şanlıurfa 1. sıra, Bekir Bozdağ Yozgat

1. sıra, Haluk İpek Amasya

2. sıra, Cemil Çiçek Ankara 2. Bölge 1. sıra, Nurettin Canikli Giresun 1. sıra, Mustafa Elitaş Kayseri 3. sıra, Burhan Kuzu İstanbul 2. Bölge 3. sıra, Mehmet Ali Şahin Karabük 1. sıra, Ayhan Sefer Üstün Sakarya 1. sıra, Mustafa Ataş İstanbul 1. Bölge 2. sıra, Mevlüt Çavuşoğlu Antalya 1. sıra, Bayram Özçelik Burdur 1. sıra, Hakkı Köylü Kastamonu 1. sıra, Şaban Dişli Sakarya 2. sıra, Zeyid Aslan Tokat 2. sıra Murat Yıldırım Ankara 2. Bölge 12. sıra.”

Haberin Devamı

Vekillikleri kısa sürdü

25’inci dönemde ilk kez milletvekili olan AK Partili isimlerden bazıları, 1 kasım’la birlikte Meclis dışı kaldı. İşte sadece 6 ay vekil olabilen isimlerden en dikkat :

İstanbul milletvekili

Abdurrahim Boynukalın

İstanbul milletvekili

Uğur Işılak

İstanbul milletvekili

Hüseyin Yayman

Mersin milletvekili

Muhsin Kızılkaya

Rize’de yüzde 75’lik tulum

AK Parti, iki partinin Meclis’e girdiği 2002 seçimlerinde yüzde 34 oy oranı ile tek başına iktidara gelmişti. 2007 ve 2011 seçimlerinde de tek başına iktidar olan AK Parti 1 Haziran 2015 seçimlerinde tek başına iktidar olacak milletvekili çoğunluğunu yakalayamamıştı.

Dördüncü Ak Parti dönemi

AK Parti 1 Kasım erken seçiminde dördüncü kez tek başına iktidarı yakalayacak oy oranına ulaşmayı başardı.

4.5 milyon yeni oy

AK Parti, 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran’daki seçimlere kıyasla oylarını yaklaşık 4.5 milyon artırdı. 7 Haziran’da 18 milyon 867 bin 411 oy toplayan AK Parti, bu seçimlerde ise 23 milyon 205 bin 354 oy aldı.

Haberin Devamı

İşte oy rekoru kırdığı şehirler:

Bingöl yüzde 66

Trabzon yüzde 66

Sakarya yüzde 67

Gümüşhane yüzde 67

Çankırı yüzde 67

Sivas yüzde 68

Düzce yüzde 70

Rize yüzde 75