Gazete Vatan Logo

Aday borsası hareketlendi

Aday borsası hareketlendi

AK Parti’de Fatih Erbakan ismi gündemde. Eski Merkez Bankası Durmuş Yılmaz MHP adayı oldu. HDP’de Alevilerin temsilcilerinden Turgut Öker aday olacak.

7 Haziran’da yapılacak genel seçim yaklaştıkça partilerde adayları belirleme mesaisi yoğunlaşıyor. AK Parti’de gündeme gelen flaş isimlerden birisi Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, yüzde 52 oy oranı ve 400 milletvekili hedefini koydukları seçime yönelik aday belirleme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Temayüllerin ardından
aday adaylarıyla 12 komisyonda bir hafta süreyle mülakatlar yapıldığını, şimdi de dört ara komisyonda çalışmaların sürdüğünü belirten Soylu, “Bu da bir haftalık süreç alacak. En nihayetinde önümüzdeki hafta başından itibaren de üst komisyon bu çalışmaların tamamını gözden geçirecek. 6 bin 300’ü aşkın aday adayımızın her birinin değerlendirilme, her birinin milletvekili aday listesine girme ihtimali her biri kadar vardır” dedi.
İsmi yalanlamadı
Soylu, Erbakan ailesinden bazı kişilere adaylık önerisi götürüldüğüne ilişkin iddiaların anımsatılması üzerine şunları söyledi: “Bu dönemler, siyaset için hareketli dönemlerdir. Bir taraftan talepler vardır, diğer taraftan bu taleplerin karşılanabileceği, karşılanamayacağı durumlar söz konusudur. Yine bu tür çalışmalar, yani bir isim üzerinden de bunu söylemek doğru değildir, ama bu tür çalışmaların tamamı eğer varsa, olabilecekse, olursa, siyasi partilerin tümü için kast ediyorum, partilerin kendi iç gündemleridir. Parti yönetim kurullarında konuşulur, tartışılır ve değerlendirilir ve onun üzerinden böyle bir sonuç üretilebilir. Bu konuda listelerimiz 7 Nisan saat 17.00 itibarıyla YSK’ya verilene kadar bir değerlendirmenin kamuoyu ile çok paylaşılmaması, en temel esaslardan biri olarak siyasetin altın kurallarındandır.”
Gül’e danışman olmuştu
11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkü’nde ekonomi danışmanlığını da yapan, Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, dün MHP’ye resmen adaylık başvurusunda bulundu. Yılmaz, son olarak ekonomi konusundaki açıklamaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaşadığı polemik ile kamuoyu gündemine gelmişti. Yımaz dün hurriyet.com.tr’ye, “Memleketim Uşak’ta anket yaptırdım. Siyasete girmeli miyim? Hangi partiden girmeliyim diye sorduk. Ve MHP yanıtını aldık. Allah utandırmasın” dedi. MHP’de yaşanan bir başka önemli adaylık başvurusu ise, halen CHP milletvekili olan, ancak 7 Haziran seçimleri için partisine adaylık başvurusunda bulunmayan Mehmet Haberal’ın oğlundan geldi. Haberal’ın oğlu Erkan Haberal, MHP’ye resmen adaylık başvurusunda bulundu. MHP’de dikkat çeken bir başka aday adayı ise, Ümit Özdağ. Bir dönem MHP’de Devlet Bahçeli’ye karşı genel başkan adayı olarak yarışa giren, daha sonra MHP’den ihraç edilen Özdağ, 2010 yılında yeniden partiye geri dönmüştü.

Haberin Devamı

HDP’nin Avrupa adayıyım

Haberin Devamı

Avrupa’da yaşamakta olan Türkler tarafından uzun yıllardan beri gündeme getirdiği ‘‘Madem seçme hakkımız var, niçin seçilmeyelim’’ tartışmaları çerçevesinde ilginç bir çıkış geldi. Avrupa Parlamentosu’nda (AP) grubu bulunan Sosyalistler ve Demokratlar’ın (S&D) öncülüğünde dün yapılan ‘‘Siyasal islamın ana formunda Aleviler’’ başlıklı konferansta, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’na (AABK) üye 11 ülkeden gelen Alevi Federasyonu temsilcileri ilk Avrupa milletvekili adayını açıkladı: Konfederasyon Başkanı Turgut Öker. Öker, dün VATAN’ın soruları üzerine şunları söyledi: “CHP’nin oylarını yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarması mümkün olmadığına göre, CHP bugüne değin tam desteklememize rağmen Ak Parti iktidarını indiremediğine göre, yapılması gerekenin yüzde 9 gözüken HDP’nin yüzde 10 barajını aşmasıyla Meclis’e girmesidir. HDP doğrudan, kendisi için konfederasyonumuza bir milletvekili adayı teklifinde bulundu. Demirtaş ile hangi ilden ve ne şekilde milletvekili adayı olacağıma dair detaylar ile ilgili tekrar görüşeceğiz." (Atakan ÖZDEMİR BRÜKSEL)

Haberin Devamı