Gazete Vatan Logo

Acımızı da yüreğimizi de sıvayıp oturduk!

Bugün 17 Ağustos. Sevdiklerimizi betonların arasında kaybettiğimiz büyük deprem felaketinin yıldönümü. 16 yıl sonra vardığımız yol ise yeni faciaya kadar binlerce evi sıvayıp beklemek.

Acımızı da yüreğimizi de sıvayıp oturduk!

133 bin 683 bina çöktü 17 bin kişi öldü, 23 bin 781 kişi yaralandı, 505 kişi sakat kaldı. Depremde 285 bin 211 konut, 42 bin 902 işyeri hasar görürken, yaklaşık 500 binin üzerinde vatandaş da evsiz kaldı. Bölgede yaşayan yaklaşık 16 milyon kişi de depremden direkt veya dolaylı etkilendi.

Onarımlar yapılmadı

Kocaeli Valiliği’nin, şu anda Hatay’da görev yapan Ercan Topaca döneminde 3 yıl önce yeniden yaptırılan çalışmada kentte 3 bin 756 binada toplam 9 bin 971 konut ve işyerinin orta hasarlı olmasına rağmen bunların onarımlarının yapılmadığını, büyük bir kısmının da deprem hasarlarının sıva, boya ve badana ile kapatılıp içinde oturulduğunu, sahiplerinin bunları vatandaşlara ve öğrencilere kiraya verdiklerini saptadı. Bugün ayrıca Gölcük’te Donanma Komutanlığı’nda da, depremde hayatını kaybeden askeri ve sivil personel için de anma töreni yapılacak.

Avcılar afet gönüllü ordusunu yeni kuruyor

Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, Marmara Bölgesi’ni vuran 1999 depreminde halkın yeteri kadar hazırlıklı olmaması nedeniyle felaketin boyutlarının büyük olduğunu söyledi. Başkan Toprak, hazırladıkları ‘Afet Gönüllüleri Projesi’ kapsamında her ayın son pazartesi günü Zübeyde Hanım Nikah Sarayı Salonu’nda toplantı ve eğitim çalışması yapılacağını anlattı. Afet Gönüllüleri Projesi’ne katılmak isteyenler www.avcilar.bel.tr web sitesinde formu dolduracak.

Haberin Devamı

10 konuttan 6’sı sigortasız

Türkiye’yi derinden yaralayan, binlerce hayatın kaybedilmesine ve milyonlarca insanın evsiz kalmasına neden olan 17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden geçen 16 yılda, zorunlu deprem sigortasının önemi istenilen düzeyde anlaşılamadı. Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) verilerine göre, Türkiye’deki her 10 konuttan 6’sının zorunlu deprem sigortası bulunmuyor. DASK’ın verilerine göre, ülkedeki konut sayısı 17,7 milyon, sigortalı konut sayısı 7,1 milyon, sigortalılık oranı ise yüzde 40,4 düzeyinde.