Gazete Vatan Logo

Açgözlü suçlaması

Emisyon skandalı nedeniyle 11 milyon aracı geri çağıran Volkswagen’e Alman Hükümeti sert çıktı. Maliye Bakanı, “Olay açgözlülüğün sonucu. Ağır bedel ödeyecekler. VW, kriz sonunda eski VW olmayacak” dedi.

Açgözlü suçlaması

Dizel otomobillerde emisyon hilesine başvurarak büyük skandala imza atan Avrupa’nın en büyük otomotiv devi Volkswagen, 11 milyon hatalı aracı geri çağıracağını açıklarken, Almanya Hükümeti’nden sert çıkış geldi.

Emisyon skandalının ardından ilk kez konuşan Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, RedaktionsNetzwerk Deutschland’a (RND) yaptığı açıklamada, Volkswagen’in artık eski Volkswagen olamayacağını söyledi. Olayı “Dünya pazarında giderek artan açgözlülüğün bir sonucu” olarak nitelendiren Alman Bakan, finansal krizde olduğu gibi küresel rekabette başarılı olmanın acımasız olmaktan geçtiğine inanıldığını gösterdiğini kaydetti. Schäuble, “Bu aynı zamanda takdir edilme ve şöhret açlığı. Hayrete düşüyoruz ve her defasında nasıl sonuçlandığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Skandalın sonucunun VW’ye ağır bir bedel ödeteceğine işaret eden Wolfgang Schäuble, “VW, kriz sonunda eski VW olmayacak” dedi.

Türk tüketiciden dava

Volkswagen’e Türkiye’den ilk davalar Çitil Burak Batur Avukatlık Ortaklığı tarafından açıldı. Avukat Mustafa Kemal Batur, şunları kaydetti: “İlgili gruba ait araçlardan satın alanlar, kendilerinin kandırıldığını ve gizli ayıplı araçların kendilerine bilerek satıldığından bahisle tarafımıza ulaşmışlardır. Ülkemizde ciddi boyutlarda satış adedine ulaşan bu markaların araçlarının hangilerinin, ne kadar zararlı gaz saldığını ve eğer satılan araçlar ileri sürüldüğü gibi hileli ise bu araçlardan kaç tane satıldığı gibi konuların netliğe kavuşması için gerekli yasal çalışmaları başlattık. Türkiye’de satılan araçlara da böyle bir yazılım yüklendiğini kesinliğe kavuşturursak yapılan işlemin nitelikli dolandırıcılık anlamına gelmesinden dolayı hukuki ve cezai işlemlerin uygulanmasını sağlayacağız.”

Haberin Devamı

İlk fatura 54 milyar $

11 milyon aracı geri çağıran ve davalarla karşı karşıya olan Volkswagen Grubu’na şimdiden büyük fatura kesildi. Fortune’un yaptığı hesaba göre 19 Eylül Cuma günü ortaya çıkan emisyon skandalının şu ana kadar şirkete faturası 54 milyar dolar. Frankfurt’ta işlem gören VW hisseleri yüzde 30’a yakın düşerken, piyasa değeri 28 milyar dolar eridi. Ayrıca VW emisyon testlerindeki sorunların giderilmesi için otomobillerini geri çağırmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda Alman devin kasasından 8 milyar dolar daha çıkacak. ABD’nin şirketten 18 milyar dolar istemesi cabası.

Haberin Devamı