Gazete Vatan Logo

ABD yine iade etmedi

PKK’nın şu anki Kandil’deki elebaşı Murat Karayılan ile 1988 yılında iki jandarmayı şehit ettikten sonra ABD’ye kaçan PKK’lı İbrahim Parlak’ın Türkiye’ye iadesi bir yıl daha ertelendi

ABD yine iade etmedi

Ankara’nın uzun süredir iade talebinde bulunduğu ve 28 yıldır ABD’de kaçak konumda olan PKK’lı İbrahim Parlak, avukatları aracılığıyla daha önce İç Güvenlik Bakanlığı’na yaptığı başvuruda, Türkiye’de işkence gördüğünü ve Birleşmiş Milletler sözleşmesine göre iadesinin insan hakları ihlali olacağını iddia etmiş ve sınır dışı kararı 90 gün ertelenmişti. Parlak, avukatları aracılığıyla 90 günlük uzatma süreci için benzer gerekçelerle başvurdu, İç Güvenlik Bakanlığı da iddianın değerlendirilmesi için sınır dışı kararını yeniden bir yıl erteleme kararı aldı. Yeni erteleme kararı Mart 2017 tarihine kadar geçerli olacak. Kararın ardından yerel basına konuşan Parlak, “Eğer benim burada bir yıl daha yaşamamda bir sorun görmüyorlarsa, devlet burada yaşamama engel olan şeylerden kurtulup enerjisini boşuna harcamasın” dedi. Parlak’ın Amerikan vatandaşlığına alınması için önerge veren Milletvekili Fred Upton da “Bir yıl daha nefes alıp, İbrahim’in burada daimi olarak kalmasına sağlayacak bir çözüm yolu bulmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Ankara uzun süredir istiyor

İbrahim Parlak, PKK adına 1980-88 arasında Avrupa’da propaganda çalışmaları yaptı. PKK’nın Helve kampında, 3 ay kaldıktan sonra Suriye’de Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmede, Türkiye’ye sızıp eylem emri almıştı. Parlak ve Murat Karayılan’ın da aralarında bulunduğu PKK’lı bir grup, 1988’de Suriye sınırından Türkiye’ye geçerken jandarma ile girdikleri çatışmada iki askeri şehit etmişti. Çatışmadan sonra üzerinde üzerinde Kalaşnikof ve el bombasıyla yakalanan Parlak, 16 ay hapis yattıktan sonra, sahte pasaportla ABD’ye kaçarak burada siyasi iltica talebinde bulunmuştu. Malatya DGM, daha sonra Parlak’ı 6 yıl hapse mahkum etmiş, Ankara, cezasını tamamlaması için gıyabında tutukluma emri çıkarttığı Parlak’ın iadesini talep etmişti.

‘Örnek göçmen’

Demokrat Senatör Carl Levin ile Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi milletvekili Fred Upton tarafından verilen yasa önergesinde, PKK’lı terörist için, “O örnek bir göçmen, iyi bir yurttaş olmuştur” denilmişti.

Haberin Devamı

80 ülke reddetmişti

Türkiye’nin iade evraklarını geçen yıl Washington’a gönderdiği Parlak, ABD tarafından mahkeme kararıyla ‘terörist’ olarak tescil edildiği için şimdiye dek avukatı tarafından 80’den fazla ülkeye yapılan sığınma başvuruları reddedilmiş durumda. Amerikan yargısı, daha önce Türk vatandaşlığından çıkarıldığı için Parlak’a, ‘Kendine sığınacak ülke bul. Burada kalamazsın’ demişti. Parlak’ın İç Güvenlik Bakanlığı’nın Aralık ayında dolan 3 aylık süre içerisinde kendisine sığınacak bir ülke bulamaması nedeniyle Türkiye’ye sınır dışı edilmesi bekleniyordu.

Yalan beyanda bulunmuştu

Parlak’ın ABD’de kalabilmek için 1999’da yaptığı ‘Yeşil Kart’ (Green Card) başvurusu, yetkililerden terör bağlantılı geçmişini sakladığının ortaya çıkmasının ardından iptal edilmişti. Parlak daha sonra yalan beyan vermekten sınır dışı talebiyle tutuklanarak cezaevine konmuştu. Michigan’da 10 ay hapis yatan Parlak, daha sonra 50 bin dolar karşılığında tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakılmıştı. ABD mahkemeleri, Parlak’ın terörist bağlantıları olduğu gerekçesiyle Türkiye’ye iadesine karar vermişti.

Haberin Devamı

Parlak’ın yaşadığı Michigan eyaletindeki çevresi, PKK üyesinin Türkiye’ye iade edilmesine engel olmak için kampanyalar düzenlemişti. Parlak’ın iade edilmemesi için Amerikan medyasında da yoğun bir kampanya başlatılmıştı.