Gazete Vatan Logo

ABD’ye göre seçimi Erdoğan kazanacak

ABD’nin önde gelen araştırma merkezlerinden Washington Enstitüsü’nün kıdemli uzmanlarından, eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Deutsche Welle’ye verdiği demeçte, 10 Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kazanacağından emin olduğunu söyledi. Jeffrey “(Erdoğan) ilk turda kazanmazsa ikinci turda kesin kazanmasını bekliyoruz” dedi. Haberde Washington’da birçok uzmanın Erdoğan’ın adaylığını koyması ile seçimlerin sonucunun belli olduğuna inandığını vurgulandı. Alman Marshall Fonu araştırmacılarından, APCO Forum’daki Küresel Programın Başkanı olan Dr. Joshua Walker da, “Herkes Erdoğan cumhurbaşkanı olacak gözüyle bakıyor ve kimse süreci yakından takip etmiyor. Yerel seçimler çok daha yakından takip ediliyordu” diye konuştu.

Ortadoğu endişesi

Haberde ABD’nin, Türkiye’deki seçimlerden ziyade Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere odaklanmış durumda olduğu, Washington’da merak edilen asıl noktanın, seçimlerin ardından Türkiye’nin Ortadoğu politikasının değişip değişmeyeceği olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Walker, “Türkiye’nin iç politikasındaki gelişmelerin dış politikayı ilginç bir şekilde etkileme imkânı var. O yüzden cumhurbaşkanlığı kampanyasının ardından Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olarak göreve gelmesi ile Washington’un beklemediği bazı değişiklikler olabilir” dedi.