Gazete Vatan Logo

ABD’ye 600 milyon dolarlık ihracat fırsatı

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Sami Aydın, Türkiye’nin Amerika’ya ev tekstili ihracatının 600 milyon $ olduğunu belirterek, “Şartlar iyi değerlendirilebilirse bu ihracat 2 katına çıkabilir” dedi.

ABD’ye 600 milyon dolarlık ihracat fırsatı

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Ali Sami Aydın, Türkiye’nin Amerika’ya ev tekstili ihracatının 600 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, “Şartlar iyi değerlendirilebilirse bu ülkeye ihracat 2 katına çıkabilir. Amerika’da Türkiye için ev tekstili anlamında 600 milyon dolarlık daha fırsat var” dedi.

Rusya toparlanacak

Aydın, Amerika’daki ev tekstili pazarının özel olduğunu, bu pazar için üretilen ürünlerin bu ülkeden başka yere satılmadığını söyledi. Amerika’nın Çin’den ciddi anlamda mal ithal ettiğini anımsatan Aydın, burada ABD Başkanı Donald Trump’ın ucuz mal almak istediğini, ama çöp nezdinde bir mal almak istemediğini dile getirdi. Aydın,ev tekstili sektörünün 3 milyar dolarlık ihracatı, 12 milyar dolarlık iç pazar büyüklüğü ile 15 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu kaydetti. Dünya ev tekstili sektörünün ihracat büyüklüğünün 95 milyar dolar civarında olduğu bilgisini veren Aydın, bu ihracatın yarısını Çin’in gerçekleştirdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Aydın, ev tekstili alanında dünyanın her yerinde Türk ürünlerinin bulunabileceğini hatırlattı. Ali Sami Aydın, Türk ev tekstili sektörünün en büyük ihracatını Avrupa’ya yaptığını söyledi. Ev tekstili sektörünün Rusya’ya yıllık 700-800 milyon dolarlık ihracat yaptığı bilgisini veren Aydın, uçak krizinden sonra bu pazara olan ihracatta büyük bir kayıp yaşandığını, yıllık kaybın 500 milyon doları bulduğunu dile getirdi. Aydın, gelecek dönemde bu pazara olan ihracat kaybının toparlanmasını beklediklerine işaret ederek, “Bu yıl bu pazara ihracatta 400 milyon dolarları buluruz” dedi.