Gazete Vatan Logo

ABD-Türkiye ortak eğitimde

Münbiç’in YPG’den temizlenmesi için yapılan anlaşmada, Türk ve Amerikan askerleri ortak devriye konusunda eğitim almaya başlamıştı. Dün, Gaziantep’te yapılan bu eğitimden ilk kareler sosyal medyadan paylaşıldı

ABD-Türkiye ortak eğitimde

Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri, Suriye’nin Münbiç kentinin terör örgütlerinden temizlenmesi ve TSK’ya devredilmesiyle ilgili olarak 4 Haziran tarihinde anlaştı. Anlaşmaya göre periyodik olarak iki ülke askerleri önce kendi alanlarında devriye görevi icra edip güvenliği sağlayacak, sonra ortaklaşa devriye eğitim alacaklardı. Bundan sonraki süreçte ise PKK-YPG’li teröristler Münbiç’i terk edecekti. Bu anlaşma için de 90 günlük takvim planlanmıştı.

2 Ekim’de başladı

Aradan geçen yaklaşık 130 gün geçmesine rağmen bu anlaşmanın sadece belli şartları hayata geçirilebildi. Önce Türkiye ve ABD; Münbiç sınırında bağımsız devriyeler yaptı. Ortak eğitim faaliyetiyle ilgili ilk açıklama ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan geldi. 4 Ekim tarihinde Brüksel’de düzenlenen NATO toplantısına katılan Akar, ortak eğitim faaliyetlerinin 2 Ekim tarihinde Gaziantep’te başladığını açıkladı.

İlk fotoğraflar

Ortak eğitim faaliyetlerinden ilk fotoğraflar ise sosyal medyada yayımlandı. Fotoğraflarda, Türk ve Amerikan askerlerinin ortak devriye için eğitim aldıkları, çeşitli silah sistemlerinin ve taktik araçlarının yetenekleri hakkında görüş alış verişinde bulundukları bilgisi yer aldı.

Haberin Devamı

3 Türk, 1 ABD taburu

Gaziantep’teki eğitimlere Türkiye 3 tabur, ABD ise 1 tabur asker ile katılıyor. Eğitimle etkili koordinasyonun yanı sıra dost ateşine mahal verilmemesi hedefleniyor. ABD devriyesinin içinde Türk istihbarat, Türk devriyesinin içinde de ABD istihbarat timleri görev alacak. Gaziantep’te eğitimin yanı sıra tatbikatlar da yapılacak.
Özel birlik kurulacak
Eğitimlerle Münbiç’te özel Türk-Amerikan birliği oluşturulacağına dikkat çekiliyor. Türk ve ABD askerleri, birbirlerinin harekât tarzını daha yakından tanıyarak koordinasyon kabiliyetlerini artıracak. Sahada yaşanabilecek belirli kriz anlarında nasıl hareket edileceği belirlenecek. Böylece iki ülke askerlerine yönelik herhangi bir saldırı olduğunda veya herhangi bir olumsuzluk yaşandığında koordineli şekilde hareket edilmesi sağlanacak.
‘ABD Fırat’ın doğusunda devlet kurmaya çalışıyor’
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’deki müttefikleri üzerinden Fırat’ın doğusundaki toprakları sözde devlet kurmak amacıyla kullanmaya çalıştığını belirtti. RT France televizyonunun, Paris Match dergisinin ve Le Figaro gazetesinin sorularını yanıtlayan Lavrov, şunları söyledi: Fırat’ın doğusunda, kesinlikle kabul edilemeyecek şeylerin olup bittiği muazzam büyüklükte topraklar var. ABD bu toprakları Suriyeli müttefikleri, başta Kürtler üzerinden orada bir sözde devlet kurmak amacıyla kullanmaya çalışıyor. Bu topraklarda, ABD kesinlikle yasal olmayan yollardan bir sözde devlet kurmaya ve orada kendi himayesindeki kişiler için normal yaşam şartları oluşturmak için her şeyi yapıyor.

Haberin Devamı