Gazete Vatan Logo

ABD-Rusya-Türkiye arasında Aylin krizi

Murat Aydemir, işadamı; Genpa’nın yöneticilerinden. Zarina Albegonova, Osetya’nın önemli ailelerinden; babası eski bakan. Amerika’da tanışıyorlar ve 2004’te Osetya’da evlendiler. İki kız çocukları dünyaya geliyor. 2012’de ayrılıyorlar... 10 yaşındaki Aylin babasıyla İstanbul’da, 8 yaşındaki Selin ise Osetya’da annesiyle yaşıyor. Baba, eşini küçük kızını kaçırmakla, büyük kızını Türk vatandaşlığına izin vermemekle suçluyor

ABD-Rusya-Türkiye arasında Aylin krizi

Üç ülke arasında yaşanan hukuk mücadelesinde tarafların iddiaları:

Baba: Okula bile yazdıramıyorum

Murat Aydemir: Aylin, ABD’de doğduktan hemen sonra Türk vatandaşı yapmak istedim. Fakat anne karşı çıktı. Mahkeme devam ederken kızımı Rusya’ya kaçırdı, 16 ay göremedim. İkna ettim geri geldiler. Selin’e hamile kaldı. Küçük kızım da Amerika’da doğdu. Türkiye’ye döndükten sonra kavgalarımız arttı. Küçük kızımı da alıp evi terk etti. Aynı gün çocukların velayetini almak için dava açtı. Gerekçe olarak evlilik dışı çocuğun velayetinin annede olmasını gösterdi. Mahkeme büyük kızın benim yanımda küçük kızımın da anne yanında yaşamasına karar verdi. O, davadan feragat edince ben küçük kızımı görmek için dava açtım. Davayı kazandım. Yargıtay onayladı ancak kızımı bana göstermemeye başladı. Kızlarımı almak için 2008 yılından bu yana ABD’de, 2011 yılından bu yana da Türkiye’de hukuk mücadelesi sürdürüyorum. Aylin’in nüfus kayıtlarında yer almaması nedeniyle ‘kimsesiz çocuk’ sıfatıyla polis zoruyla alınıp Çocuk Esirgeme Kurumu Yurdu’na konuldu, dört gün orada kaldı. Mahkemede hakim, olayın oyun olduğunu anlayarak ‘çocuğunu al git’ dedi. Selin’i görmek için açtığım son davada ise annenin avukatı, kızımı Rusya’da görmem yönünde karar alınmasını istedi. Amaçları çocuğu göstermek değil, beni Rusya’ya çekmek. Rusya yardımcı olmuyor. ABD, eşit velayet olduğu için annenin muvafakatini istiyor. Türkiye’de göçmen bürosuna mahkeme kararıyla başvurdum ancak ‘Sen Türk vatandaşısın. Çocuğuna göçmenlik veremeyiz’ diyorlar. Nüfus Müdürlüğü ‘annenin evraklarını getir’ diyor. 11 yaşına gelen kızımın kimliği dahi yok. Hastalansa doktora götüremiyorum. Okula kaydettiremiyorum. Daha önce özel okula vermiştim. Fakat yeni sistemde adrese dayalı kayıt olduğu için bu şansımız da bitti. İki kızımın ikişer vatandaşlığı var ama Türk vatandaşı olamıyorlar.

Haberin Devamı

Anne: Hamileyken şiddet uyguladı, terk ettim

Zarina Albegonova: ABD’de tanıştık ve 5 yıl sonra evlendik. Evliliğimizi Türkiye’de tescil ettirmedi. Belki de varlıklı bir aile olduğu için mal varlığı açısından uygun görmedi. Aylin’e hamileyken bana şiddet uyguladı ve evi terk ettim. Sonra araya aileler girdi ve barıştık. Kızım Aylin ABD’De dünyaya geldi. Türkiye’ye döndük, Aylin’i nüfusuna geçrimek istedi ama evliliğimizi tescil ettirmek istemedi. Bunu yapmayınca kızımı alıp Osetya’ya gittim. Sonra evliliğe yeniden şans vermeye karar verdik. Ardından ikinci kızım Selin de ABD’de dünyaya geldi. Türkiye’ye geldik ve ona “Artık 7 yıllık karınım, sana iki evlat doğurdum. Lütfen şu evliliğimizi Türkiye’de de resmileştir” dedim. Ama yapmadı ve vizem bitmek üzereyken Aylin’i üzerindeki pijamalar ile alıp kaçırdı. Sonra hukuk mücadelesi başladı. Mahkeme garip şekilde Aylin’i velayetini babasına, Selin’inkini ise bana verdi. Hatta Murat, çocuk kaçırmaktan 5 ay hapis cezası aldı ama hükmün açıklanması geri bırakıldı. Davalar devam ediyor ama kızımı bana göstermiyorlar. Murat’ın ise Selin’i görmesini engellemiyorum.

Haberin Devamı