Gazete Vatan Logo

ABD, Irak'a asker gönderiyor

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'a bin 500 asker daha gönderilmesi için orduya yetki verdi. Ayrıca, Obama Kongre'den IŞİD'le mücadele için 5.6 milyar dolarlık ödenek istenecek.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkomutan'ın (Obama), Irak'a önümüzdeki aylarda, Iraklı güçlere yönelik kapsamlı eğitim bir faaliyeti başlatmak başlatmak ve rehberlik ve yardım misyonunun boyutunu genişletmek üzere, sayıları bin 500'e kadar ilave Amerikan personeli gönderilmesi için Savunma Bakanı Chuck Hagel'a yetki verdiğini" bildirdi.
Askerlerin muharip rol üstlenmeyeceğini belirten Kirby, Hagel'in, Başkan Obama'ya, Irak hükümetinin talebi, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) Iraklı birliklere ilişkin değerlendirmesi ve Iraklı güvenlik güçlerinin sahada katettiği ilerlemeler temelinde ve kilit bölgelerin savunulması ve IŞİD'e karşı taarruza geçilmesine yönelik bir koalisyon harekat planının geliştirilmesiyle uyumlu olarak bu tavsiyede bulunduğunu kaydetti.
Kirby, CENTCOM'un, tugay karargahı ve yukarısı düzeydeki Iraklılara destek sağlamak için, Bağdat ve Erbil'in dış kesimlerinde iki adet seferi rehberlik ve yardım operasyon merkezi kuracağını belirtti.
CENTCOM'un, 9'u Irak ordusu ve 3'ü Peşmerge tugayı olmak üzere 12 Irak tugayına eğitim verilmek üzere Irak genelinde çeşitli mekanlar oluşturacağını da bildiren Kirby, bu mekanların Irak'ın kuzeyi, batısı ve güneyinde yer alacağı bilgisini verdi.
Kirby, Iraklıların kapasite ve kabiliyet inşasına yardımcı olmak üzere koalisyon ortaklarının da Amerikan personelinin çalışmalarına katılacağını belirterek, eğitim faaliyetlerinin ABD yönetiminin Kongre'ye sunacağı Irak Eğitim ve Donat Fonu oluşturulması talebi kanalıyla ve ayrıca Irak hükümeti tarafından fonlanacağını kaydetti.
ABD'nin gelecek haftalar içerisinde, eğitim mekanlarının oluşturulması sürecinde, eğitim çabası için her bir mekanda ne kadar ABD ve koalisyon personelinin gerektiğini belirlemek üzere koalisyon ülkeleriyle birlikte çalışacağını bildiren Kirby, "Nihayetinde bu Iraklı güçler, tam olarak eğitildiklerinde, Irak'ın, halkın, sınırlarını ve çıkarlarını IŞİD tehdidine karşı daha iyi korumasını sağlayacak. Bu girişim, IŞİD'i yok etmek için sahada ortaklarımızla birlikte çalışmaya dönük kapsamlı stratejimize uygun düşmektedir" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

IŞİD'LE MÜCADELE İÇİN 5.6 MİLYAR DOLAR

Haberin Devamı

Ayrıca Beyaz Saray bütçe ve yönetim ofisinden yapılan açıklamaya göre Kongre'den IŞİD'le mücadele için 5.6 milyar dolarlık ödenek istenecek.

Bu rakamın 1.6 milyar doları Irak askerinin eğitim ve donatımı için ayrılan fona aktarılacak.