Gazete Vatan Logo

ABD'den Türkiye'ye 'Barclays tehdidi'

ANKARA - BM’nin yaptırım kararları sonrası ambargo şartlarını sıkılaştıran Washington, Hükümet’ten gelen “BM kararlarına uyarız, ABD’nin kararları Türkiye’yi bağlamaz” açıklamalarının ardından Ankara’yı kıskaca aldı. ABD Mali İstihbaratının 1 numaralı ismi Stuart Levey, yanındaki ABDli heyetle birlikte dün Ankara’da devletin kritik kurumlarını tek tek dolaşarak İran ambargosu konusunda görüşmeler yaptı. Heyet BDDK, MASAK ve Maliye Bakanlığı yöneticileriyle görüştü.

ABD’li heyet sabah saatlerinde BDDK’ya, öğleden sonra MASAK ve Maliye Bakanlığı’na gitti. ABD’nin en yetkili isimlerinden Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı Stuart Levey başkanlığındaki heyet, her bir kurumla ayrı ayrı görüşmek istemesine rağmen, MASAK ve Maliye Bakanlığı kabulü birleştirildi. Görüşmelerde ABDli heyetin Türkiye’nin mali ve finansal kurumlarından İran ambargosu konusunda “daha fazla katkı” istediği vurgulanırken, bu ülkeyle yapılan ticaretin artırılması değil, azaltılması gerektiğini vurguladığı ifade edildi.
ABDli heyetin hem özel bankalar ve hem de Ankara ziyaretlerinde BM kararları kapsamında finans kesimine düşen önlemlere özellikle yer verdiği öğrenildi. Bu kapsamda ambargoya uymayan finansal kurumlara uygulanacak yaptırımları hatırlatan heyetin, konuşmanın bu kısmında bir süre önce ABD’de İran ambargosuna uymadıkları için ceza alan 3 uluslararası bankayla ilgili gelişmeleri hatırlattığı öğrenildi. ABD bir süre önce, başta İran olmak üzere ambargo uyguladığı ülkelerdeki kısıtlamaları ihlal ettiği gerekçesiyle uluslararası finans kurumlarından İngiltere merkezli Barclays Bank, Royal Bank of Scotland ve Credit Suisse Grubu para cezasına çarptırılmıştı. Heyetin 3 bankaya verilen ve toplam 1 milyar doları bulan cezaları gündeme getirmesinin manidar olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda heyetin, ABD’nin kendi bankalarına İran kararlarına uymadığı tespit edilen bazı Türk bankalarıyla çalışma yasağı getirebileceğini ima ettiği vurgulandı. Bu konuşma Türk tarafında “Barclays tehdidi“ olarak algılandı.

Haberin Devamı