Gazete Vatan Logo

ABD'den, İsrail-Filistin açıklaması!

İsrail-Filistin nihai statü müzakerelerinin...


ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail-Filistin doğrudan nihai statü müzakerelerinin pazartesi akşamı Washington'da başlayacağını bildirdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Yönetimi'yle görüşmelere yeniden hız verebilmek amacıyla bazıları 20 yıldan fazladır hapiste olan 104 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması konusunda kabineyi ikna etmeyi başardı.

Filistin'le üç yıl aradan sonra bu hafta ABD arabuluculuğuda masaya oturmaya hazırlanan İsrail, olası bir barış anlaşmasında ülke topraklarını etkileyecek tüm kararların referanduma sunulmasını ve 104 Filistinli esirin serbest bırakılmasını onayladı. İsrail Bakanlar Kurulu toplantısında, 1993 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü ile imzaladığı Oslo Anlaşması öncesi tutukladığı 104 Flistinlinin serbest bırakılması oylama yapıldı. Oylamada 13 bakan kabul, 7 bakan red oyu kullanırken 22 bakan da çekimser kaldı. Buna göre 104 Filistinlinin serbest bırakılmasının onaylandığı belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, "Bu karar gerek benim gerekse bakanlar için oldukça zor bir karardı. Ancak devlet maslahatı, bazı dönemlerde zor kararlar almamızı gerektiriyor" dedi. İsrail kabinesi, bugün ayrıca, Filistin'le varılacak herhangi bir anlaşmanın, referanduma sunulmasını öngören yasa tasarısını da kabul etmişti.

Öte yandan oylamanın yapıldığı sırada, bir grup İsrailli, Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını protesto etti. Ortadoğu barış sürecinin yeniden canlandırılması amacıyla bölgede mekik diplomasisi yürüten ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ile Filistin taraflarının, doğrudan barış görüşmelerine yeniden başlanması konusunda anlaştıklarını açıklamıştı. Tarafların, ön görüşmeler için bu hafta, Washington'da bir araya gelmeleri bekleniyor.

ABD GÖRÜŞMELERİ DUYURDU

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail-Filistin doğrudan nihai statü müzakerelerinin pazartesi akşamı Washington'da başlayacağını bildirdi.

Haberin Devamı