Gazete Vatan Logo

ABD, Cemil Bayık'la 3 saat görüşmüş

PKK'nın içi, bağlantıları, yöntemleri, stratejisi ile llgili ilginç açıklamalar

Şırnak’ın Gabar Dağı’nda teslim olan Rojhat kod adlı 21 yaşındaki terörist E.D., ABD’li askerlerin helikopterlerle gelerek PKK’nın Surede kampında Cemil Bayık’la 3 saat görüştüklerini anlattı. İtirafçı terörist serbest bırakıldı.

Kandil Dağı’ndaki Kurtak, Dolakoge, Şehit Harun, Kanicenge, Berdenazi, Haftanin kamplarında eğitim gören, füze ve Doçka uçaksavar eğitimi alan terörist E.D. Şırnak’ın Güçlükonak ilçesindeki Akçay Tugay Komutanlığı’na 5 ay önce teslim oldu. E.D., TCK’nın 221/2 maddesi uyarınca etkin pişmanlıktan yararlandırıp ceza verilmeden serbest bırakıldı ve dosyası kapatıldı.

Helikopterle gelip Toyotalara bindiler

PKK’yla ilgili tüm bilinmeyenleri anlatan E.D. güvenlik güçlerine verdiği ifadesinde şunları söyledi: “Takım komutanı bize ’hazırlanın’ dedi ve hazırlandık. Surede adlı tepeye çıktık. Bu esnada 2 Amerikan Sikorsky helikopteri geldi. Takım komutanı, ’İşte bunların emniyetini almak için buraya çıktık’ dedi. Helikopterlerden biri yere indi. O helikopterden ise Amerikan askerleri inerek çevre emniyeti aldılar. Daha sonra ABD’li askerlerin emniyet aldığı yere diğer helikopter de indi. Her iki helikopterin inmesi üzerine örgüte ait olan 2 adet Toyota marka jip helikopterin indiği alana giderek ABD’li askerlerden 15 kişiyi alarak Surede kampına getirdi. Surede kampında ise Cemil Bayık kalıyordu. Amerikan askerleri Bayık ile 3 saat görüştü.

Görüşme esnasında helikopterler indikleri alanda beklediler. Görüşmeye gelen ABD askerleri daha sonra tekrar geldikleri helikoptere binip alandan ayrıldılar. Onlar gidince bizde çevre emniyeti için çıktığımız tepeden indik. Irak ordusundan ele geçen çok sayıda silah, mühimmat ve patlayıcıları peşmerge bize sattı. Palaskaya takılı şarjörler, mermiler ve bombalar bize 300 ABD dolarına satıldı.”

Garson ve cankurtaran eğitimi de veriliyordu

PKK’nın kurduğu özel kuvvetlere girmek isteyenlerin rapor yazdıklarını, saha komutanlarının ise fiziki dayanıklılık ve başarılarına göre şartları uyanları bu birime aldığını belirten E.D itiraflarını şöyle sürdürdü: “Sahil kenarı gibi turistik bir bölgeye eylem amacıyla gönderilen özel kuvvet personeli, gittiği yerde sıkıntı çekmesin ve kolay gizlenebilsin diye taşıdığı sahte kimliğe uygun olarak özel eğitim alır. Yani turistik bölgeye özgü garsonluk ve cankurtaran ve benzeri gibi eğitimler kamplarda veriliyor.”

“Eskiler siyasallaşmadan yeniler savaştan yana”

Örgüt mensupları arasında siyasallaşma ve savaşma yönünde tartışmalar yaşandığını da belirten E.D. eskilerin siyasallaşmadan yana, yenilerin ise savaştan yana olduklarını söyledi. E.D. “Zap sorumlusu Sarı İbrahim’i geçen yıl öldüren Bahoz adlı kişi yakalanıp ajan olduğunu kabul etti. Sonra 5 kişinin daha adını verdi. Bu 6 örgüt mensubu sorgulandıktan sonra içtima edilen 120 kişilik örgüt mensuplarının gözleri önünde kurşuna dizildi” dedi.

Termal kameralara karşı ıslak yağmurluk

Sınırı geçişlerinde intikalleri hava kararmadan yapmadıklarını, önden giden kuryenin olumsuzluk varsa telsiz mandalıyla kendilerini uyardığını kaydeden E.D. şöyle devam etti: “Mandala 3 kez bastığında ’Pusu var gelmeyin’ demektir. 2 kez basarsa ’sessiz gelin’, 1 kez bastığında ’ışık var dikkatli gelin’ anlamına geliyor. Termal kameraya yakalanmamak için ıslak yağmurluk giyerek sadece yüzümüzü açık bırakıyoruz. Silah ve techizat da yağmurluğun altına gizleniyor. Yağmurluğu ıslatmamızın nedeni vücut ısısına duyarlı olan termalin çalışmasını engellemektir. Geride iz bırakmamak için ot veya çalı sürüklenmektedir. İşbirlikçi köylerden geçtiğimizde bize yardım eden köylüler geçtiğimiz güzergaha hayvan sürülerini gönderip, ayak izlerinin kaybolmasını sağlıyor.”

“Sansasyon olsun diye şehirlere füze atacaklar”

Örgütün, daha önce silahlı eylemleri tırmandırıp halkı korkutarak yanına çekip özgür Kürdistan devleti kurmayı amaçladığını anlatan E.D. yeni stratejinin ise şöyle olduğunu belirtti: “Riski az olan mayın ve bombalama gibi sabotaj veya belirli kişiler hedef alınarak yapılacak suikastlara, şehirlere sızmaya ağırlık verecekler. Sansasyon olsun diye önümüzdeki süreçte Türkiye sınırlarında 3 ayrı bölgede bulunan füzelerle saldırı yapılacaktır. Örgüte katılan üniversite mezunları öğrenim derecesine bakılmadan savaşçı eğitimine alınıyor, ancak deşifre olmayanlar, siyasi propaganda yürütmek amacıyla üniversitelere gönderilmektedir.”

“Karadeniz’e sızmak için mevsimlik işçiler kullanılıyor”

Örgütün Kuzey Irak’ta Toyota ve Nissan Jip, Nissan pikap, Mercedes kamyon, traktör ve dozerleri olduğunu kaydeden E.D., “Örgüt Karadeniz bölgesine açılım yapmak için gönderdiği kişileri, daha önce bu bölgeye çay ve fındık toplamak için giden mevsimlik işçilerden seçiyor. Çünkü onlar yörenin şartlarını biliyor.

Haberin Devamı