Gazete Vatan Logo

9 Eylül ruhu 96 yaşında

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ıncı yıldönümü Bornova’da düzenlenen coşkulu törenlerle kutlandı. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila törende yaptığı konuşmada Atatürk ve ülküsünün sonsuza dek yaşayacağını vurguladı...

9 Eylül ruhu 96 yaşında

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ncı yılı başta Bornova olmak üzere tüm kentte düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Törenlerin ilki Ege Üniversitesi Hastanesi önündeki 9 Eylül Şehitliği’nde yapıldı. Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın ardından şehitler anıtına Garnizon, Kaymakamlık ve Belediye çelenkleri sunuldu. 9 Eylül 1922’de Bornova’dan İzmir’e girerken şehit olan askerlerin anısını yaşatan anıttaki törenin ardından İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunda anlamlı bir yeri olan Belkahve’de tören düzenlendi.

Bağımsızlık meşalesi yakıldı

Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluşun hemen öncesinde süvarilerle birlikte kente baktığı Belkahve’de, o günlerin ruhu yaşatıldı. Başta gaziler ve genç sporcular olmak üzere vatandaşların Türk bayraklarıyla katıldıkları etkinlikte Atatürk Anıtı’nın önünde bağımsızlık meşalesi yakıldı. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularından Eylem Dokur ve Ahmet Seçilmiş’in birlikte okuduğu “Kurtuluş Destanı” isimli şiir duygu dolu anlar yaşattı. Bornova Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin zeybek gösterisi törende büyük alkış aldı. Bornova Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu’nun Atatürk’ün sevdiği şarkılar ve kahramanlık türkülerinden oluşan mini konseri de büyük beğeniyle izlendi.

Haberin Devamı

‘Yeniden doğuşun destanı’

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, törende yaptığı konuşmada, 9 Eylül’ün bağımsızlık söylendiği gün olduğunu belirterek şunları söyledi:

“9 Eylül, bir milletin küllerinden yeniden doğuşuna dünyanın tanık olduğu destanın günüdür. Büyük Atatürk’ü dünyanın sayılı liderlerinden biri yapan, zor şartlarda bir araya gelmenin, birlik olmanın, millet olmanın günüdür 9 Eylül. 9 Eylül sabahı süvarilerimizin Bornova’ya girmesiyle tüm ülkemizin bağımsızlığı müjdelenmiş oldu. Biz Bornovalılar 9 Eylül 1922 sabahı Belkahve’den kente giren kahraman askerlerimizin yeniden yaşamımıza kazandırdığı bağımsızlık ve özgürlüğümüzün anlamını çok iyi biliyoruz. Bugün özgür bir vatanda yaşamamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ve onun yüce ülküsü her zaman yaşayacak.”

Haberin Devamı

Kutlama törenlerine Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğan ve protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Bornova’daki meşaleli kortej yürüyüşünde ellerine Türk bayrakları alan binlerce İzmirli “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganları attı ve çeşitli marşlar söyledi.

350 METRELİK BAYRAK AÇILDI

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluş günü olan 9 Eylül’de resmi törenler öncesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği “Zafer Yürüyüşü” düzenlendi. CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 24 Haziran’daki seçimlerde CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı olan Muharrem İnce’nin yanı sıra ilçe belediye başkanlarının da katıldığı yürüyüşe binlerce İzmirli ilgi gösterdi. İzmirliler 09.00’da Basmane’de buluştu. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı 350 metre uzunluğundaki Türk bayrağı, yüzlerce İzmirli tarafından ellerde taşındı. Yürüyüşe katılanlar ayrıca Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıdı. Gaziler ile Efeler, bandonun hemen arkasında yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Buradaki törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir, bağımsızlık yolundaki direniş destanımızın simge kentidir” dedi.

Haberin Devamı

Kaynak: milliyet.com.tr / Ajanslar