Gazete Vatan Logo

874 bin aday barajı geçti

Öğrenciler ve ailelerinin merakla beklediği Öğrenci Seçme Sınavı sonuçları açıklandı

SONUÇLARI BURADAN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ

ANKARA - ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ÖSS sınav sonuçları hakkında bilgi vermek için YÖK’te basın toplantısı düzenledi. Yarımağan’ın verdiği bilgilere göre, ÖSS’ye başvuran 1 milyon 531 bin 184 adaydan 1 milyon 504 bin 956’sı sınava girdi, 26 bin 228 aday sınava katılmadı. Sınava giren adaylardan 1 milyon 504 bin 533’ünün sınavı geçerli, 423 adayın sınavı geçersiz sayıldı. Bu sene yapılan baraj puanlarındaki değişiklikle ÖSS’deki puan türlerinin en az birinden 145-165 arasında puan alanlar 2 yıllık meslek yüksek okulları, 165 ve üstü puan alanlar da 4 ve daha fazla yıllık fakülteleri tercih edebilecekler. Merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan yükseköğretim programlarında açıköğretim hariç toplam 532 bin 538 kontenjan bulunuyor. Bu kontenjanların 455 bin 157’si devlet üniversitelerinde, 59 bin 632’si vakıf üniversitelerinde, 15 bin 806’sı vakıf üniversitelerinde, bin 943’ü yurtdışı üniversitelerinde yer alıyor.



Dikkatli tercih yapın

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, adayların ÖSS’de aldıkları puanları, yükseköğretim programlarının puanlarıyla karşılaştırmalarının sağlıklı olmayacağını belirterek, bunun yerine adayların başarı sıralarını dikkate alarak tercih yapmalarını önerdi. Yarımağan, yükseköğretim programlarının kontenjanları arttığı için başarı sıralarında da değişiklik olabileceğine işaret ederek, adayların “geniş bir aralıktan” tercih yapmalarının daha yarar sağlayacağını söyledi.

Bütün alanlarda 6 aday birinci oldu

EŞİT Ağırlık 1, Sözel 1, Sayısal 1 puan türlerinde birinciliği Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nden Fırat Cem Yücel Eşit Ağırlık 2, Sözel 2 puan türlerinde birinciliği Tuzla Vehbi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi’nden Çağrı Berk Onuk Sayısal 2 puan türünden ise Özel Fatih Fen Lisesi’nden Orkun Bildir elde etti. YDS’de, Almancadan İstanbul Lisesi’nden Mehmet Burak Soysal, Fransızcadan İstanbul Lisesi’nden Melis Gülbo Laebens, İngilizceden Tuzla Vehbi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi’nden Oğuzhan Atay birinci oldu.

En başarılı il Denizli en başarısız Ardahan

SINAVDA, illere göre başarı sıralamasında sayısal ağırlıklı ve eşit ağırlıklı puana göre Denizli birinci sırada yer alıyor. Sözel ağırlıklı puana göre ise en başarılı ile Kırşehir oldu. Sayısal ağırlıklı puana göre Denizli’yi Karabük, Burdur, Kırklareli, Karaman, Kayseri, Balıkesir, Mersin, Konya ve Ankara izliyor. Eşit Ağırlıklı puana göre ise yine birinci olan Denizli’yi Kırşehir, Burdur, Karabük, Uşak, Karaman, Mersin, Nevşehir, Kırklareli ve Kayseri takip ediyor.

Sözel puana göre il sıralamasında birinci olan Kırşehir’den sonra sırasıyla Denizli, Nevşehir, Osmaniye, Uşak, Karaman, Aydın, Mersin, Burdur ve Kırklareli geliyor.

Sınav sonuçlarına göre, 81 il arasında sayısal ağırlıklı puana göre en az başarılı il ise Ardahan oldu. Ardahan’ı, sırasıyla Hakkari, Şırnak, Artvin, Ağrı, Bitlis, Siirt, Bingöl, Mardin ve Rize izliyor.

Haberin Devamı