Gazete Vatan Logo

800 milyon $’lık bilet

Türkiye’nin en büyük sinema zinciri olan Mars Cinema Group’un hisselerinin tamamı Güney Koreli CJ CGV’ye satıldı. Koreli grup, adı açıklanmayan ortaklarla şirket için 800 milyon dolar ödeyecek.

800 milyon $’lık bilet

Türkiye’nin en büyük sinema zinciri Mars Cinema Group’un hisselerinin tamamının satışı için mevcut hissedarlar Actera Group, Esas Holding, Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku ile dünyanın önde gelen sinema işletmecilerinden Güney Kore’li CJ CGV Co. arasında hisse devir anlaşması imzalandı. Hisse devir anlaşmasında şirket değeri 800 milyon dolar olarak belirlendi. CJ CGV, Cinemaximum markası olan Mars’ın yüzde 38 hissesini alacak, ismi açıklanmayan diğer ortaklar da hisselerin yüzde 62’sini satın alacak. Mars’ta Actera ve Esas Holding’in yüzde 69.5, şirketin Yönetim Kurulu Bakanı Muzaffer Yıldırım’ın ise yüzde 30.5 hissesi bulunuyordu.

32 ilde 83 sinema

Satış sürecinde Actera Group ve Esas Holding’in danışmanlığını Goldman Sachs ve Morgan Stanley, CJ CGV’nin danışmanlığını ise Citigroup üstlendi. Satış kapsamına spor salonları zinciri olan MAC dahil değil. Mars’tan yapılan açıklamada hisse devir sürecinin Rekabet Kurulu Kararı’ndan sonra tamamlanacağı belirtildi.

Mars Cinema Group’un 2015 yılı itibariyle 32 ilde 83 sinema ve 736 perde sayısına ulaştığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi: “CJ CGV küresel büyüme hedefleri ve özellikle Avrupa pazarına Türkiye üzerinden açılma planları çerçevesinde Mars Cinema Group’u stratejik bir yatırım olarak görmektedir.”

Haberin Devamı

Güney Koreli CJ CGV 249 sinemayı işletiyor

Mars Entertainment Group, 2001 yılında Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku tarafından kuruldu. Grup bünyesinde, Cinemaximum sinema zinciri, spor salonları işletmecisi olan MAC ve NuSpa’yı bulunduruyor. Özel sermaye fonu yönetim şirketi olan Actera Group ise 500 milyon doları aşan büyüklüğü ile Türkiye odaklı en büyük özel sermaye fonu olan Actera Partners L.P.’yi yönetiyor. Actera Partners L.P.’nin yatırımcıları arasında Kuzey Amerika, Avrupa, Uzakdoğu ve Ortadoğu merkezli emeklilik fonları, kalkınma bankaları ve devlet yatırım kurumları bulunuyor. Esas Holding, bilançosundaki kaynakları ve dış finansman gücünü kullanarak büyümekte olan şirketlere yatırım yapan bir özel sermaye yatırımcısı. Esas Holding, bugüne kadar sağlık, perakende, gıda, sinema, hizmet, gayrimenkul ve havacılık alanlarında faaliyet gösteren şirketlere yatırım yaptı. CJ CGV şirketi, Güney Kore’nin en büyük sinema kompleksi şirketi. Şirketin aynı zamanda Çin, Vietmam ve ABD’de de şubeleri var. Şirket, toplam 6 ülkede yaklaşık 2 bin perdeye sahip 249 sinema işletiyor ve Güney Kore’nin en büyük holdinglerinden biri olan CJ Group bünyesinde yer alıyor.

Haberin Devamı

2010’da ortak oldular

Mars Entertainment Group, 2010’da Esas Holding’den AFM sinemalarının yüzde 88.01 hissesini 82.3 milyon dolara satın aldı. Ancak Esas Holding, sinemalarını sattığı Mars Entertainment’ın ortağı Actera’dan grubun yüzde 30 hissesini alarak eğlence sektöründe kalmaya devam etti.

Türk filmleri cazibeyi artırdı

TÜRKİYE sinema pazarı son 10 yılda ikiye katlanarak 2015 yılında 60 milyonun üzerinde bilet hacmine ulaştı. Son 5 yılın tamamında en çok izlenen filmler sıralamasında zirvede yer alan yerli yapımlar izleyicileri sinema salonlarına çekmekte önemli rol oynadı. Bu filmlerin başını ise Recep İvedik serisi çekiyor.

Haberin Devamı