Gazete Vatan Logo

80 dünya markası geldi, yenileri yolda

Türkiye dünya markaları için cazibesini koruyor. Son 5 yılda 80 dünya mağazası pazara girerken her gün bunlara yenileri ekleniyor. Üstelik ABD’den Hollanda’ya dünyanın dört bir yanından gelen bu markalar sadece AVM’lere girmiyor, İstiklal ve Bağdat Caddesi’nde amiral mağaza da açıyor.

80 dünya markası geldi, yenileri yolda

Türkiye, son yıllarda dünya markalarının gözdesi oldu. Tüm bölgesel sorunlara, terör ve darbe girişimi gibi gelişmelere rağmen genç nüfusu ve artan alım gücüyle Türkiye dünya markaları için cazibesini koruyor. Sektör yetkilileri, özellikle İstanbul’un sadece hazır giyim degil lüks markalar açısından önemli fırsatlar sunduğunu belirtiyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, alışveriş caddeleri, uluslararası perakendeciler ve lüks markalar tarafından amiral mağazalarının merkezi olarak tercih ediliyor. Dev markaların büyüme stratejileri arasında mutlaka Türkiye yer alıyor ve dev danışmanlık şirketleri bu anlamda ciddi operasyonlara aracılık ediyor.

Caddeleri sevdiler

Son 5 yılda 80 dünya markası Türkiye’ye geldi. Üstelik bu markalar sadece AVM’lerde değil İstiklal Caddesi ve Bağdat Caddesi başta olmak üzere caddelerde de mağaza açıyor. Son olarak ABD’li spor markası Under Armour, Skechers ile cilt ve saç bakım ürünleri markası Kiehl’s İstiklal’de yerini aldı. Türkiye pazarına 2011 yılının ikinci yarısında giren ve ilk mağazasını Bağdat Caddesi’nde açan ABD’li ayakkabı markası Skechers, 2 yıl içinde mağaza sayısını 30’a çıkartma hedefiyle ilerliyor. Markanın 80 ülkede 1.500’e yakın mağazası bulunuyor. 1966 yılında Kaliforniya’da doğan Vans ayakkabıları da ilk cadde mağazasını İstiklal’de açmayı tercih etti.

Haberin Devamı

Restoran da var

Yine ABD’li ayakkabı markası Cole Haan ilk mağazasını Kanyon’da açtı. Çantalarıyla efsane olan Alman Aigner, İngiliz erkek giyim markası Orlebar Brown, Hollandalı iç giyim markası Hunkemöller, bir diğer erkek giyim markası Hollandalı Suit Supply Türkiye’ye yeni giren markalardan... ABD kökenli spor barı O’Leary de kısa bir süre önce Türkiye’ye gelenler arasında... Marka Ataşehir’den sonra Levent’teki Özdilek AVM’de ikinci restoranını açtı. Kanyon, Zorlu veya İstinyaPark’ta mağaza açmak için yer arayan LEGO da Türkiye’de 30 mağaza açmayı planlıyor.

Aeropostal mağazalarını Under Armour devralıyor

1996 yılında kurulan Under Armour, 2015 yılında yüzde 22’lik büyümeyle 3 milyar 800 milyon dolar ciro yaptı. Marka, cirosunun yüzde 7’sini Amerika dışı pazarlardan sağlıyor ve son birkaç yıldır büyümede dış pazarlara yöneliyor. Türkiye de bu pazarlardan biri... Doğuş Grubu ile Türkiye’ye gelen Under Armour, İstanbul Akasya AVM, İstinye Park AVM, Zorlu AVM ve İzmir Point Bornova AVM’deki mağazalarının ardından bu ay sonuna kadar Ankara’da 3 mağaza açarak Türkiye yatırımını büyütüyor. Marka her yıl 10 mağaza ile yatırımlarına devam edecek.

Haberin Devamı

Bu arada kulislerde Fiba Holding ile 2012 yılında Türkiye pazarına giren Amerika’nın ünlü ergen-genç markası Aeropostale’ın mağazalarını Under Armour’a devredeceği konuşuluyor. Aeropostale’nin internet sitesinde markanın 5 mağazası olduğu yer alıyor. Marka, 5 yılda 30 mağaza hedefiyle Türkiye’ye gelmişti.

Hollandalı kadın iç giyim markası Hunkemöller yeni gelen markalardan. Yine Hollandalı erkek giyim markası SuitSupply; Boyner’in Wepublic’inden giriş yaptı ama kendi mağazasını açmayı planlıyor. İngiliz erkek giyim markası Orlebar Brown da Wepublic’e gelenlerden...

Haberin Devamı

LEGO’da hedef 30 mağaza

1932 yılında kurulan Danimarka kökenli LEGO, efsane haline gelen oyuncaklardan... Türkiye’de de oyuncakları distribütörler tarafından çocuklara ulaşan LEGO Group, Türkiye ofisini 2014 sonunda açtı. Yeni ofisi ile LEGO Grup, Türkiye pazarında genişlemeyi, bölge genelinde daha fazla çocuğa ulaşmayı hedeflediğini açıkladı. O dönem açılışa gelen LEGO Grup Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Başkan Yardımcısı Eric Maugein, Türkiye ofisini açmalarının en önemli nedeninin tüketiciye daha yakın şeklinde özetledi ve “Türkiye aile kavramının, aile bağlarının ve aile ile vakit geçirmenin esas olduğu bir kültüre sahip. Bu LEGO Grup’un temel değerleri ve savunduğu yapıyla da tamamen örtüşüyor. Dolayısıyla, Türkiye pazarının global ve bölgesel stratejimizde önemli bir yeri var ve yatırımlarımızı artırmak istiyoruz” dedi.

İşte LEGO, bu doğrultuda kendi mağazasını açma kararı aldı. Kanyon, Zorlu veya İstinyaPark’ta mağaza açmak için yer arayan LEGO, Türkiye’de 30 mağaza açmayı planlıyor.

Haberin Devamı

2015 yılında 5.2 milyar dolar ciro yapan LEGO’nun 14 bine yakın çalışanı var. 100 milyon çocuğa ulaşan LEGO ürünleri 130’dan fazla ülkede satılıyor.