Gazete Vatan Logo

780 bin hektar arazi kiracısını bekliyor

Afrika’da kiraladığı arazilerde ucuza tarım ürünü üretecek olan Türkiye, bu arazilerin ilkine sahip Sudan’da son aşamaya geldi. Üretim için Sudan ile ortak şirket kuruldu. Şimdi 780 bin hektar araziye Türk girişimciler davet edilecek.

780 bin hektar arazi kiracısını bekliyor

Uzun yıllar boyunca dünyada tarımda kendi kendisine yetebilen 7 ülkeden biri olarak lanse edilen Türkiye o günleri mumla arıyor. Buğday ve samanı ithal eden, kırmızı eti üretemeyip Uruguay’dan canlı hayvan getiren Türkiye, azalan tarım arazilerine çare olarak Afrika’da toprak kiralama modeline yöneldi. Son 10 yılda ekilen tarım alanlarının yüzde 8.2’sini, toplam tarım alanlarının da 5.22’sini kaybeden Türkiye’nin, Sudan’da kiraladığı tarım arazisine ilişkin süreçte de sona geldi.

Arazi 99 yıllığına kiralandı

Türkiye’nin yurt dışında kiraladığı ilk tarım arazisi olan Sudan’daki ucuz tarım ürünü üretimi amacıyla 2 ülke arasında kurulan ortak şirketin Türk tarafı geçici yönetiminin ataması ve şirket merkezinin Ankara’da kuruluşu tamamlanacak.

İki ülke arasında yapılan anlaşmayla Sudan’da 780 bin 500 hektarlık arazi 99 yıllığına kiralandı.

Ananas ve avokado üretilecek
Bu kapsamda sermayesinin yüzde 80’i Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) ve yüzde 20’si Sudan tarafına ait olan 10 milyon dolar sermayeli ‘Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’ adıyla bağlı ortaklık kurulması kararlaştırıldı. Ortak şirket, Sudan’da 12 bin 500 hektar arazide örnek çiftlik kurarak işletmeciliğini yapacak. Türk özel sektör firmaları da Sudan’daki 780 bin
500 hektarlık alanda yatırım yapmaya davet edilecek. Bu arazide yetişecek kanola, pamuk, yağlı tohum ürünleri, avokado, mango ve ananas gibi ürünlerin bu anlaşma aracılığıyla Türkiye’ye daha ucuza girmesi amaçlandı.
Girişimcilere yeni pazar
Şirket, Sudan’daki arazide yatırım yapacak Türk girişimcilerine yapacağı mihmandarlığın yanı sıra, sulama suyu, enerji ve tohum gibi temel girdilerin tedarikini sağlayacak. Türk girişimcilerinin Sudan’da üreteceği tarımsal ürünlerin satın alınarak pazarlanmasına da şirket tarafından katkı sağlanacak. Şirketçe, Türkiye’nin ihtiyacı olan tarımsal ürünlerin, Sudan yerel arazi sahiplerince sözleşmeli ekim modeliyle üretilmesi için de faaliyette bulunulacak. Ortak şirket tarafından kurulacak örnek çiftlikte, Sudan ekolojisinde üretilebilecek bitkilerin dışında, hayvansal üretim faaliyetlerinde de bulunulacak. Her yıl 300-350 Sudanlı çiftçi ve ziraat mühendisine uygulamalı tarımsal eğitimi verilecek. Türkiye’nin ithal ettiği tarımsal ürünlerin büyük kısmı, proje kapsamında Sudan üretimlerinden karşılanacak.

Haberin Devamı