Gazete Vatan Logo

71 bin ihracatçıya kolay kredi protokolü

71 bin ihracatçının finansman sorununu çözmek için TİM ile 7 banka arasında protokol imzalandı. Protokole imza atan bankalar, ihracatçılara kredilerde uygun koşullar sunacak.

71 bin ihracatçıya kolay kredi protokolü

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile 7 banka arasında 71 bin ihracatçı firmanın finansal ihtiyaçlarının karşılanması noktasında iş birliği protokolü imzalandı. Daha önce 5 banka ile protokol imzalayan TİM, Akbank, Vakıfbank ve Halk Bankası ile protokol yenilerken, İş Bankası, Albaraka Türk, Şekerbank ve DenizBank ile ilk defa protokol imzalandı. İş birliği kapsamında, bankalar firmalara ayrıcalıklı hizmetler sunacak, çeşitli kredi tiplerinde, banka sermayeli veya Eximbank kaynaklı uygun koşullar sağlanacak. Gayrinakdi krediler anlamında teminat mektubu ve akreditif işlemlerine kolaylıklar getiriliyor.

Kronik sorun finansman

7 bankanın yöneticisinin de katıldığı imza töreninde konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçı firmaların kronik olarak dile getirdiği finansman sorunu olduğunu belirterek, “Finansmana erişim ve finansman maliyetleri ihracatçılarımızın en büyük ve en önemli derdi. Burada toplanmamızın amacı da bu alanda firmalarımıza destek vermek. Yani taşın altına elimizi koymaktır” dedi.

Haberin Devamı

Büyükekşi, küresel piyasaların ve Türkiye’nin faizlerin yükseldiği bir zaman diliminden geçtiğine dikkati çekerek, bu durumun hem yatırımı hem de ihracatı olumsuz etkilediğini aktardı. İmzalanan protokolle amaçlarının hem ihracat yapan firmaların hem de bankaların nasıl iş birliği yapabileceğini gösterebilmek olduğunu ifade eden Büyükekşi, borçlanma maliyetlerini azaltarak, ihracatçılara iş yapma kolaylığı tanıyarak, yatırım konusunda önemli adımlar atılabileceğini söyledi.

Pozitif ayrımcılık

İhracatçı birlikleri yönetimine daha fazla kadın girmesi için TİM olarak pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini ifade ettiklerini hatırlatan Büyükekşi, “Bankalar da ihracatçılara pozitif ayrımcılık yapsın. Türkiye’nin gerçekten sürdürülebilir büyümesini sağlayabilmesi, üretim, istihdamın artması, cari açığın azalması için ihracat ve turizm olmazsa olmaz. Bu nedenle protokolü çok önemsiyorum” şeklinde konuştu.

Faiz hadlerinin aşağı çekilmesine katkı sağlar
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, ihracatçıların, Türkiye ekonomisinin geleceğini şekillendirecek en önemli unsurlar arasında yer aldığını vurgulayarak, daha önce benzer bir protokol kapsamında 3 bin 300 firmaya 1 milyar doların üzerinde finansman sağladıklarını bildirdi. İmzalanan protokolle bu rakamın üzerine çıkarak, ihracatçıları daha fazla destekleyeceklerini belirten Arslan, protokolün piyasadaki faiz hadlerinin aşağı çekilmesine bir katkı sağlayacağını ümit ettiklerini dile getirdi. Arslan, ihracatçıların desteklenmesinin, dış ticaret rakamlarının yükselmesi, Türkiye’nin uluslararası rekabette üst seviyelere çıkması ve halkın daha fazla refah içinde yaşaması anlamına geldiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Rusya krizi etkilemez

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, banka olarak hep ihracatçılara pozitif ayrımcılığı öngördüklerini belirterek, “İş birlikleri çok önemli ama sürdürülebilir olması için sermaye piyasalarının da bankacılık sektörüne yoldaşlık etmesi lazım” dedi. Gündeme ilişkin açıklamalar da yapan Ateş, şirketlerin borç yapılandırmaları konusunda spekülasyonlara gerek olmadığını, ekonominin her döneminde yapılandırmaların gerçekleştiğini söyledi.
Ateş, bankasının Dubai’nin en büyük bankası Emirates NBD’ye satışıyla ilgili olarak da “Emirates ile hissedarlık görüşmeleri, normal ticaret kuralları çerçevesinde sürüyor. Rusya’ya dönük son adımların Emirates NBD’nin iştahına etkisinin olacağını sanmıyorum” dedi.
KOBİ’ler de hedefte
- Albaraka Genel Müdürü Melikşah Utku, Türkiye’nin temel problemi olan kur ve cari açığın ihracatla çözüleceğini söyledi.
- Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Umut Ülbegi, platformun gücünü Anadolu’da daha çok KOBİ’ye ulaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.
- VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Ersin Özoğuz, üretimi, istihdamı destekleyen, ihracatı güçlendiren projelerin yanında güç olmaya devam ettiklerini vurguladı.
Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, “İhracatçılarımıza tecrübe ve birikimle finansal desteği sağlamaya hazırız” dedi.
- Akbank Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, ihracatçıların yurt dışındaki fırsatları en iyi şekilde değerlendireceğini söyledi.

Haberin Devamı