Gazete Vatan Logo

7 yaşındaki Şüheda’nın geleceğini karartan inat

Şüheda’nın ailesi, raporu dikkate almayan Beykoz RAM’a öfkeli

Dikkat bozukluğu ve hiperaktivite tedavisi görüp iyileşen ve normal çocuklarla okumasının yararlı olacağı konunun uzmanları tarafından rapor edilen Şüheda Ersöz, Beykoz Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi’ne gönderildi. Şüheda’nın ailesi, raporu dikkate almayan Beykoz RAM’a öfkeli.

Yedi yaşındaki Şüheda Ersöz, kendisi gibi arkadaşlarıyla birlikte okuyacağı günün hayallerini kuruyor ve sık sık ailesinin aldığı önlüğü giyiyor. Bir yıl önce psikolojik bir rahatsızlık geçiren Şüheda’ya doktorlar tarafından “Yaygın Gelişim Bozukluğu” tanısı konuldu. Disentegratif bozukluk ya da Atipik Otizm denen hastalığı dikkat eksikliği ve hiperakviteye yol açıyordu. Küçük Şüheda kayıt olduğu Beykoz Rüzgarlıbahçe İlköğretim Okulu yerine bir yıl tedavi amaçlı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine gitti. Okul yöneticileri ve doktoru ailesine büyük düzelme olduğunu belirterek Şüheda’nın normal bir ilköğretim okulunda normal öğrencilerle okumasının faydalı olacağını söyledi.

Doktor düzeldi dedi

Şüheda’nın Ailesi tekrar Beykoz’da bulunan Rüzgarlıbahçe İlköğretim Okulu idaresiyle görüşüp durumu da anlatarak küçük kızı okula kayıt ettirdi. Ailenin iddiasına göre öğretmeni Şüheda’nın raporunu gerekçe göstererek küçük kızı sınıfa kabul etmedi ve Beykoz Rehberlik Ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürlüğü’ne yönlendirdi. Şüheda’ya burada Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi’nde (OÇEM) okuması yönünde rapor verildi. Ancak aile Şüheda’nın eğitim gördüğü özel eğitim kurumundan ruhsal ve sosyal durumunun otistik çocuklarla okumasının uygun olmadığına dair görüş aldı. Beykoz RAM bu görüşü kabul etmedi. Aile bunun üstüne Şüheda’yı tedavi eden İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. S. Salih Zoroğlu’ndan küçük kızın durumuyla ilgili yeni bir rapor aldı. Prof.Dr.Zoroğlu’nun raporuna göre, Şüheda Ersöz hastalığın zor dönemlerini geride bırakmış, otizm belirtilerinde hafifleme göstermişti. Prof.Zoroğlu’nun raporunda “Şüheda ayarında bir çocuğun OÇEM gibi bir okula ya da özel alt sınıfta bulunmak yerine, normal çocuklarla bir arada bulunmasının daha yararlı olacağı kanaatindeyim. (...) Yeni raporunda oldukça yüksek işlev bozukluğu oranı verilmesine rağmen, aslında Şüheda gayet toparlanmış gözükmektedir” diyordu. Ancak Beykoz RAM bu raporu da kabul etmedi ve Şüheda’nın normal eğitim sevdası da böylece noktalandı.

‘Otistik çocuklarla okursa hastalığı ilerleyecek’

Kızlarını normal çocuklarla bir arada okutmak isteyen aile ise öfkeli. Şüheda’nın babası Dursun Ersöz, yaşadıklarını VATAN’a anlattı, “Şüheda bir yıl önce aynı okulun anasınıfına gitmişti. Burada öğretmeni tarafından ceza amaçlı bir yere kapatılınca korkmuş. Kızımın yaşadığı hastalık ilk o zaman ortaya çıktı. Okul idaresi olaydaki sorumluluğunu kabul etmemek için hiçbir araştırma ve işlem yapmadı. Çocuğuma ilişkilerini kullanarak haksız olarak OÇEM raporu verdirdiler. Hastalığın uzmanı doktorların raporlarını da kabul etmiyorlar. Israrla çocuğumu otistik çocuklarla bir arada okutmak istiyorlar. Ancak Şüheda’yı okutan özel kurumdaki eğitmenleri ve doktorlar böyle bir durumda kızımın düzelen hastalığının daha da ilerleyeceğini söylüyor. Tek isteğim çocuğumun normal bir eğitim alabilmesi.”

Haberin Devamı