Gazete Vatan Logo

68 kuşağı oradaydı

Eski tüfekleri buluşturan cenaze

17 Nisan’da vefat eden 68 kuşağının tanınmış isimlerinden Sinan Cemgil’in eşi Şirin Cemgil’in cenaze töreni, bir dönemi bir araya getirdi. Ertuğrul Kürkçü, Atilla Sarp, Sevim Belli ve diğerleri... Cenaze eski günlerdeki gibi “Devrim şehitleri ölümsüz” sloganıyla toprağa verildi.

Şirin Cemgil, 1971 yılında güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada ölen THKO (Türk Halk Kurtuluş Ordusu) kurucularından Sinan Cemgil’in eşiydi. 27 yıldır Almanya’da yaşayan Şirin Cemgil (64), 17 Nisan’da bağırsak düğümlenmesinden hayata veda etmişti. Cenazesi dün İstanbul’da toprağa verildi. Şirin Cemgil için Karacaahmet Cem Evi’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene Şirin Cemgil’in, babası öldürüldüğünde bir yaşında olan oğlu Taylan Cemgil, Sosyalist Parti Genel Başkanı Sevim Belli, ÖDP Milletvekili Ufuk Uras, gazeteci Oral Çalışlar, ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, Ertuğrul Kürkçü, eski Dev-Genç Başkanı Atilla Sarp, Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Şirin Cemgil’in yaşamına ilişkin sinevizyon gösterisi ile demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlere ilişkin bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada ilk konuşmayı 68 kuşağının öncülerinden Sinan ve Şirin Cemgil’in oğlu Taylan Cemgil yaptı. Cemgil, annesinin 2’inci Dünya Savaşı yıllarında geldiği dünyada yaşamı boyunca hep emekten ve barıştan yana mücadele yürüttüğünü söyledi.

Oğlu Taylan’ın ardından Cemgil’in mücadele arkadaşları birer konuşma yaptı. Şirin için söylenecek çok söz olduğunu vurgulayan Tuncay Sümer, Şirin Cemgil’in insanlaşmanın en güzel örneklerinden birisi olduğunu ifade ederek, “Özellikle bir kadın olarak devrimci mücadelede her zaman en önde olan birisiydi” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Şirin Cemgil’in, Rakel Dink’e yazdığı mektup okundu. Mektupta Dink’e hitaben yazılan “Benim sevgilimi Nurhak dağlarında kurşunlayan ellerle, sizin sevgilinizi kurşunlayan ellerini çok iyi tanıyorum. Ama bu ülkede sevgiyi ve kardeşliği de çok iyi biliyorum” şeklindeki cümleler alkış aldı.

Cem Evi’nde düzenlenen konuşmaların ardından Cemgil’in naaşı “Devrim Şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm”, “Şirin Cemgil yoldaş ölümsüzdür” sloganları eşliğinde Karacaahmet Mezarlığı’na getirildi. Şirin Cemgil’in cenazesi, Sinan Cemgil mezarının yanında toprağa verildi.

SİNAN CEMGİL KİMDİR?

1944 yılında doğdu. ODTÜ’de okurken Deniz Gezmiş’le birlikte THKO’yu kurdu. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının 1971’de yakalanmaları üzerine Adıyaman Nurhak Dağı’nda kamp kurdu. Arkadaşlarıyla Kürecik ABD üssünü basmak istiyordu. Güvenlik güçleriyle çatışma çıktı, Cemgil ile birlikte Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga öldürüldü.

38 YIL SONRA EŞİNİN YANINDA

Şirin Cemgil, eşinin ölümünden 11 yıl sonra Almanya’ya gitti, 27 yıl orada yaşadı. 17 Nisan’da bağırsak düğümlenmesi sonucu hayatını kaybetti. Cemgil’lerin hayatta tek çocukları vardı; Taylan Cemgil. Dün annesini, hiç görmediği babasının yanında toprağa verirken gözyaşlarını tutamadı.

ESKİ GÜNLERDEKİ GİBİ DEVRİM ANDI

Cenaze törenine katılanlar, sinevizyon gösterisinden sonra sol ellerini havaya kaldırıp, eski günlerdeki gibi slogan attılar. Atılan sloganlar şöyleydi: “Devrim Şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm”, “Şirin Cemgil yoldaş ölümsüzdür”...

İKİ ESKİ DEV-GENÇ’Lİ

Ertuğrul Kürkçü (sakallı), 68 kuşağının öğrenci liderlerindendi. Dev-Genç başkanlığı yaptı. Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü baskından tek kurtulan kişiydi. 14 yıl cezaevinde yattı. Diğeri ise Atilla Sarp. O da Dev-Genç’in eski başkanlarından...

Haberin Devamı