Gazete Vatan Logo

6 pisti olacak

Ali Arıduru, İstanbul'a 60 milyon yolcu kapasiteli yeni havaalanı yapılacağını, duyurdu

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, İstanbul'a 60 milyon yolcu kapasiteli yeni havaalanı yapılacağını, verimli kullanılmayan askeri ve sportif amaçlı alanların sivil havacılığın hizmetine gireceğini söylüyor. Arıduru'ya göre, Çorlu havalimanı bunlardan biri.


Antalya'da yapılan Balkan Havacılık Zirvesi'nde imzalanan anlaşmayla, Türkiye'nin ikili havacılık anlaşması imzaladığı ülke sayısı 111'e çıktı. Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile sektörün son durumunu konuşuyoruz. Konu haliyle İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı projesine geliyor. Arıduru bu havalimanın 60 milyon yolcu kapasiteli olacağını açıklıyor ve Çorlu askeri havalimanının da sivil havacılığın hizmetine verilmesi için çalışma yapıldığını söylüyor. İşte Arıduru'nun anlattıkları.



4 UÇAK AYNI ANDA İNECEK

İstanbul'da Atatürk ve Sabiha Gökçen'den başka, Çorlu'da bir askeri meydan var. Sivil-asker müşterek kullanıyor. Atatürk havalimanı ve Sabiha Gökçen için yüzde 100 kapasiteyle çalışıyor diyemeyiz. Yani üçüncü havaalanını planlamak için rahat bir durumdayız. Ayrıca, Çorlu'daki alanla ilgili girişimlerimiz var. Gerçi Asker, özel bir tatbikatı yoksa burayı sivil havacılığa açıyor. Bunu kesintisiz hale getirmeye uğraşıyoruz. İstanbul için konuşulan yeni havaalanı konusu geçen yıl düzenlediğimiz Ulaşım Şura'sında karara bağlandı. Türkiye'nin 2023 yılına kadar 60 milyon yolcu kapasiteli en az bir, 30 milyon yolcu kapasiteli en az iki, 15 milyon yolcu kapasiteli en az üç hava alanı ihtiyacı tesbit edildi. Yani, 2023 yılında cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümüne yönelik bir çalışmaydı bu.

6 PİSTİ OLACAK

60 milyon yolcu kapasiteli havaalanının, yapılan açıklamalardan İstanbul'da yapılacağı artık belli oldu. İstanbul'un yeni havaalanı için 2 pistli bir meydan yapmanın bir esprisi yok, 3-4 tane uçağın aynı anda inip kalkabileceği bir havaalanı düşünülüyor. 60 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanı projesinin altında bu var. En az üçer tane iniş ve üçer tane kalkış toplam 6 pistten bahsediyoruz. Bu arada Sabiha Gökçen'e de ilave bir pist düşünülüyor.


ASKERİ ALANLARI AÇACAĞIZ

2000'li yılların başında THY İstanbul ve Ankara'dan sadece 25 iç hat noktasına uçuş yapıyordu. Bugün 7 havayolu şirketi tarafından 46 iç hat noktasına uçuş gerçekleştiriliyor. Türkiye'de 67 tane havaalanı var. Bunlardan bazıları askeri, bazıları sivil-asker müşterek kullanımda. İlave havalanlarının dışında bu alanları sivil trafiğe açarak kısa vadede 50'ye orta vadede 54 havaalanına çıkabiliriz. Şu anda verimli kullanılmayan havaalanlarımız var. Bir kısmı askeri, bir kısmı da sportif amaçlı kullanılıyor. Bunları verimli hale getiriyoruz. Gaziantep'te pist komple yeniden yapıldı. Çünkü pistin başıyla sonu arasında müthiş bir eğim vardı. Metrelerce kod farkı vardı. Atatürk havalimanında pistin ortasında donma, su birikintisi oluyordu şimdi o da düzenlendi. Atatürk Havalimanına uçakların güvenli inişi için CAT III'e çıktık. Uçağın piste emniyetli bir şekilde inebilmesi için, görüş mesafesi 50 metreye kadar inebilecek.

YOLCU SAYISI 4 KAT ARTACAK

2009 yılında iç hatlarda 41 milyon yolcumuz var. Bu sayı maksimum 10 milyon insana tekabul ediyor, yani aynı kişi yılda ortalama 3-4 kez binmiş oluyor 2003 yılında 8,5 milyon yolculuk yani 2-2,5 milyon yolcu vardı. Ekonomiye toplam 2.2 milyar dolarlık katkısı vardı 2000'li yıllarda. Bu rakam şimde 10 milyar dolara çıktı. 4 katı daha büyümeye hazır bir Türkiye var.

HER İLÇEYE HELİPORT

Özellikle İstanbul'da deprem senaryoları var. Tedbir almak zorundayız. Yüksek binalarda acil durum, yangın ya da bir hasta nakli söz konusu olduğunda yararlanılmak üzere bütün gökdelenleri helikopter kullanmaya teşvik ediyoruz. Sağlık Bakanlığının hava ambulansı projesi yine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün önerisidir. Bütün yerel yönetimlere, valilere yazı çıkartarak bunun teşvik edilmesini istedik. İkincisi her ilçede heliport olsun istedik.

YEŞİL-ENGELSİZ HAVALİMANI

Yeşil havalimanı projesi başlattık. Bazı kriterlere uyan işletmelerin harçlarında yüzde 25-50 indirim yapıyoruz.İlk defa Türkiye'de uygulanan bir başka proje ise engelsiz havalimanı. Şimdi tekerlekli sandalyede oturan vatandaş bankoya ulaşacak, görmeyen vatandaş için tırtıklı bilet yapılacak, asansörde sesli, hareketli uyarılar olacak, yani engeli olan vatandaşlarımız havaalanını normal bir vatandaş için nasıl kullanılıyorsa onlar da öyle kullanacak.

AVRUPA BİRİNCİSİYİZ

İç hatlarda yolcu artışında Avrupa birincisiyiz. Türkiye'de 2002 yılında toplam 33,7 milyon yolcu taşındı, bunun 8,7 milyonu iç hat yolcusuydu. 2009 yılına geldiğimizde yolcu sayısı 85,5 milyona çıktı. Bunun 41 milyonu iç hat yolcusu. 2010 sonunda taşıdığımız yolcu sayısı 100 milyonu bulur. 2028'e kadar her yıl yüzde 10,1 büyüme öngörüyoruz. 2000'li yılların başında Türkiye'de sadece Türkiye'de 60 noktaya direk uçuş vardı. Bu 60 nokta 35 ülkeye tekabül ediyordu. Türkiye merkezli direk çıkış 35 ülkeydi, şimdi 130 noktaya gidiyoruz. Bu da 70 ülkeye tekabül ediyor."

BEŞ YIL ÖNDEYİZ

"Sivil havacılık Genel Müdürlüğü'nün 111 ülkeyle ikili havacılık anlaşması var. Türk Hava Yolları 70 ülkede 130 noktaya uçuyor, yani 41 tane daha potansiyel uçulacak ülke var. Biz havayolu şirketlerinin 5 yıl önünde gidiyoruz.Havayolu şirketlerimiz

ALLAH'IN DAĞI KALMADI

2013 sonuna kadar 190 ülkeyle ikili havacılık anlaşması imzalayacağız. "Allah'ın dağı" diyorlar ama global dünyada Allah'ın dağı kalmadı.Ortadoğu ve Asya gelişen pazarlar. Avrupa doydu, Avrupa'da yolcu sayısı, uçak trafiği düşmeye başladı, havacılıkta yeni pazar Afrika. 2008'de Afrika'da 48 ülkeyle sivil havacılık anlaşması imzaladık. Avrupa henüz Afrika'ya gelemiyor, bizden destek istiyorlar. Şu anda Afrika'da 17 noktaya uçuyoruz."

200 MİLYON AFRİKALI

G-8 ülkeleri, Endonezya, Malezya, Bangladeş, Pakistan, Nijerya, Mısır, İran ve Türkiye'de toplam 930 milyon nüfus var. Uçak kullanan yolcu sayısı 200 milyon civarında. Yolcu, uçak, bakım gibi konularda yaratılan ekonomik değer 185 milyar dolar.Peki bu 200 milyonu, hacı olarak, turist olarak, charter olarak, umre olarak kim taşıyor, Lufthansa, British Airways, Air France taşıyor.

Haberin Devamı