Gazete Vatan Logo

6'nın bile altında kaldık!

Dünya 6'lık depremleri küçük hasarlarla atlatırken Elazığ köylerindeki kerpiç evler yerle bir oldu

Şili’deki 8.8’lik kıyamet provasında bile 796 kişi ölürken, Elazığ’ın Kovancılar ve Karakoçan ilçelerindeki köyler 6.0’lık depremle yerle bir oldu. Çoğu kerpiç evlerden oluşan köylerde enkaz altında kalan 51 kişi hayatını kaybetti, 74 yaralı var.

Elazığ’da önceki gün sabaha karşı meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin ne kadar hazırlıksız olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Karakoçan ve Kovancılar ilçelerine bağlı bazı köylerde kerpiç evler darma duman oldu. 5 köyde, evlerin altında kalan 51 kişi yaşamını yitirdi, 74 yaralı da hastanede tedaviye alındı.

Uykuda yakaladı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün, merkez üssünü Elazığ’ın Karakoçan İlçesi’ne bağlı Başyurt Beldesi olarak saptadığı 6.0 büyüklüğündeki deprem sabaha karşı saat 04.32’de meydana geldi. Yerin 5 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, Elazığ’ın yanı sıra başta Tunceli, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Erzurum, Batman, Siirt ve Malatya’da da hissedildi. Başta Elazığ olmak üzere depremle birlikte bölgedeki illerde sabahı karşı sarsıntıyla birlikte yataklarından fırlayan halk, sabahın ayazında sokaklara döküldü.

Okçular yerle bir

Şiddetli depremin nereyi yıktığı araştırılırken Elazığ, Bingöl ve Diyarbakır üçgeninde kalan Kovancılar İlçesi’ne bağlı köylerde yüzlerce evin yerle bir olduğu haberleri gelmeye başladı. Jandarmanın köyleri taraması sırasında kerpiç evlerin yıkıldığı, enkaz atında kalanlar olduğu bilgisi gelen köylere arama kurtarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Deprem en fazla Kovancılar’ın 180 haneli, yaklaşık 1000 nüfuslu Okçular ile Yukarı Demirci köylerinde can kaybı ve hasara neden olduğu belirlenince ekipler buralara yönlendirildi. Enkaz altından çıkarılan yarlılar Kovancılar ve Karakoçan ilçelerindeki hastaneler ile Elazığ’daki hastanelere sevk edildi. Depremde toprak kayması sonucu yolları kapanan köylerdeki yaralıları taşımak için bölgeye ambulans helikopterler gönderildi.

Depremin duyulmasının ardından köylerde yakınları bulunanlar, araçlarıyla hemen yola çıktılar. Jandarma ekipleri, kargaşayı önlemek için köye giden yolları kontrol altına alıp, önceliği arama kurtarma, sağlık, Kızılay ekiplerine verdi. Sivil Savunma ve AKUT ekipleri ile jandarmanın yürüttüğü kurtarma çalışmaları öğle saatlerine kadar sürdü. Depremde, Kovancılar İlçesi’ne bağlı Okçular ve Yukarı Demirci köylerinde 15’er, Kayalı ile Göçmezler köylerinde 4’er, Yukarı Kanatlı Köyü’nde 3 kişi öldü. Köylerde enkazdan çıkarılıp Kovancılar Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralılardan 10’u yaşamını yitirince ölü sayısı 51’e yükseldi.

Okullar tatil

Elazığ ve çevre illerde deprem yüzünden günlük yaşam alt üst oldu. Binaların hasar görmesi nedeniyle resmi dairelerdeki görevliler dün sabah işbaşı yapamadı, öğrenciler okullara gidemedi. Elazığ’ın yanı sıra Tunceli ve Bingöl’de de öğrencilerin olumsuz etkilendiği gerekçesiyle okullarda öğretime 2 gün ara verildi. Okullar çarşamba günü ders başı yapacak.

Vali kaza atlattı

Elazığ Valisi Muammer Erol, incelemelerde bulunduğu Okçular Köyü’nden makam aracıyla ayrılırken kaza atlattı. Aracı, dar olan köy yolunda kayarak yoldan çıkan ve yan yatan Vali Erol, bu kazadan yara almadan kurtuldu.

Ölenlerin çoğu çocuk

Depremde hayatını kaybedenlerin kimlik tespitleri devam ediyor. İsimleri belli olan 22 kişi ise şöyle:‘Nermin Yıldız, Gönül Yıldız, Tuğba Yıldız, Zilan Yıldız, Emre Çiçek, Ayten Çiçek, Davut Yüksel, Kibar Yüksel, İzzet Çimen, Nurettin Çimen, Yeter Akdağ, çocukları Emrullah ve Yusuf Akdağ, Muhammet Emin Polat (çocuk), Netice Polat, Medine Akdağ (çocuk), Muhammet Özdoğan (çocuk), Berivan Özdoğan, Özcan Cirit, Nazile Cirit, Murat Cirit ve Fikri Özdoğan.’

Danamız bebemiz kadar kıymetli!

Depremin yıktığı köylerin ana geçim kaynağı hayvancılık. Bu yüzden hayvanların bu bölgede değeri büyük. Deprem 5 köyde yalnızca insanların canını almadı, hayvanları da telef etti. Sadece Okçular Köyü’nde 250 büyükbaş ve 50 küçükbaş hayvan telef oldu. Köylüler en az kendi canları, çocukları kadar değer verdiği geçim kaynağı hayvanlarını enkazdan canlı çıkarmak içinseferber oldu. Sağsalim kurtarabildiklerini de korumaya aldı. Öyle ki, Aysel Şekerdağ adlı köylü bir kadın, 2 buzağıyı battaniyeye bir ana şefkatiyle sararken ölen anneleri için de ağıt yakıyordu.

KANDİLLİ'DEN ÜRKÜTEN AÇIKLAMA

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, yeni bir yırtılma beklediklerini vurguladı. İşte alarm niteliğinde açıklamadan satırbaşları:

- Bu bölgede yoğun hareket görüyoruz. Doğu Anadolu fay hattında yeni yırtılma bekliyoruz.

- Bu durumda şaşırtıcı olan 5’ten büyük 3 tane deprem var.

- Tabi bu deprem aktivitesi takip edilmesi gereken bir konu. Hasarlı evlere girmemeleri gerekir. Bu tip binalara girmek çok tehlikeli olabilir.

- Bu depremde merkezde deprem 7 şiddetinde hissedildi. 7 şiddetinde deprem de kırsal kesimde yıkıcı olur.

Işıkara: Can kaybı artabilir

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, “Özellikle köylerdeki yapılaşmaların bir şekilde gözden geçirilmesi ve oradaki vatandaşlarımızın da yapıları bir şekilde güçlendirmesi gerekiyor. Tabi bu da ekonomik bir kaynak gerektiriyor. Ama zaman içerisinde ülkenin bu konuyu da çözeceğine inanıyorum” dedi.

En riskli fay hattı salladı!

Deprem DAF (Doğu Anadolu Fayı) üzerinde oldu. DAF, Kızıldeniz’in kuzeyinden başlıyor ve Türkiye’yi Güney’den Kuzey’e kesiyor. ‘Ölü Deniz Fayı’ olarak bilinen ve Hatay civarında Türkiye’ye giren fay, Osmaniye, Maraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Bingöl’den Erzincan’a geçip Kuzey Anadolu Fay hattı ile birleşiyor. DAF büyük ve yıkıcı depremler yaratma potansiyeline sahip.

Adana ve Gemlik de sallandı

Elazığ’da meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin ardından Adana’da merkezüssü Aladağ olan 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre deprem herhangi bir hasara yol açmadı. 18.07’de ise Bursa’nın Gemlik ilçesi 3.5’le sallandı. Korkuya neden olan depremde can kaybı meydana gelmedi. Dün bir deprem haberi de dünyadan geldi. Tayvan’ın güneydoğusunda 5.1 büyüklüğünde deprem oldu.

6.0 sadece Kongo ve Çin’de can aldı

Son iki yıl içinde tüm dünyada meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremler sadece Çin ve Kongo’da can aldı. Şubat 2008’de ABD’nin Nevada eyalatinde meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem can kaybına neden olmamıştı. Yunanistan da 8 Haziran 2008’de meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremi 2 kayıpla atlatırken, 14 Şubat 2008’deki 6.9’luk sarsıntıda can kaybı vermedi. Japonya ise 7 büyüklüğündeki depremleri bile kayıpsız atlattı.

TARİH YER BÜYÜKLÜK ÖLÜ SAYISI

27 Şubat 2010 Arjantin/Salta 6.1 2

27 Şubat 2010 Şili/Maure 8.8 796

26 Şubat 2010 Japonya/Ryukyu 7 -

12 Ocak 2010 Haiti 7 233 bin

3 Ocak 2010 Solomon Adaları 7.2 -

29 Eylül 2009 Samoa Adaları 8.1 189

12 Eylül 2009 Venezuela 6.3 -

2 Eylül 2009 Endonezya/Java 7 79

9 Ağustos 2009 Japonya/Izu 7.1 -

15 Temmuz 2009 Yeni Zelanda 7.8 -

3 Ocak 2009 Endonezya/Papua 7.6 4

6 Ekim 2008 Çin/Şizang 6.3 10

10 Eylül 2008 İran/Bandar 6.1 7

8 Haziran 2008 Yunanistan/Patras 6.4 2

14 Şubat 2008 Yunanistan/Kalamata 6.9 -

3 Şubat 2008 Kongo 6 39

Haberin Devamı