Gazete Vatan Logo

6'ncı madde yine tansiyon yükseltti

Adalet Komisyonu'ndaki Terörle Mücadele Tasarısı görüşmeleri uzayınca tansiyonun düşmesi için haftaya bırakıldı

Ankara- AKP ile CHP arasında, Abdullah Öcalan'ı kurtarıp kurtarmayacağı konusunda sert tartışmalara yol açan Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri yarım kaldı. Tansiyonun düşmesi amacıyla, konuşmaların uzaması gerekçe gösterilerek, görüşmelere 10 Mayıs Çarşamba günü devam edilmesi kararlaştırıldı.

Çiçek sahip çıktı
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Abdullah Öcalan ve Fetullah Gülen ile ilgili 'af' iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Altında imzam var. Bu düzenlemede art niyet yok" diyerek sahip çıktı. Çiçek, muhalefete "Katkı verirseniz memnun oluruz, vermezseniz kendi imkanlarımızla çıkartmaya çalışırız" dedi.

Ya AİHM'e taşınırsa..
Komisyondaki tartışmalara, Öcalan'ı kurtaracağı iddia edilen 6. madde damgasını vurdu. CHP'li üyeler, avukatının konuyu AİHM'e taşıması halinde, 'eşitlik ilkesine aykırılıktan' Öcalan'a yeniden yargılanma ya da etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma yolunun açılabileceğini söyledi. Yargıtay 9. Daire Üyesi Ekrem Ertuğrul da, "TCK'nın 302 ve 309'üncü maddeleri kapsamında mahkum olanlar etkin pişmanlıktan yararlanamaz. Ancak AİHM ve Avrupa Komisyonu ne yapar, onu bilemem" dedi.

MSB: Biz istemedik
Tartışmaların odaklandığı diğer konu da, 6. maddenin tasarıya kim tarafından konulduğuydu. Komisyon Başkanı Köksal Toptan, bakanlık ve kurum temsilcilerine tek tek görüşlerini sordu, şu yanıtları aldı:

* MSB Temsilcisi Tuğgeneral Orhan Köprü: Ağustos'ta görüşlerimizi ilettik. Böyle bir talebimiz olmadı.

* Jandarma Temsilcisi Albay Gazi Koçer: 221 ile ilgili teklifimiz yoktu. Alternatif tasarı olarak eklenmiştir.

* Emniyet Temsilcisi Hakan Çetinkaya: Resmi görüş bildirdik ancak 221. madde ile ilgili önerimiz yoktur.

Adalet Bakanı Çiçek, bunun üzerine, "Tasarı hazırlıklarına 36 kişi katıldı. Bu tasarı gizli kapaklı hazırlanmadı, herkesin haberi vardır" dedi.

Haberin Devamı