Gazete Vatan Logo

6 kıtada 426 iştirak

Yurtdışında 37 milyar dolarlık özvarlığı bulunan 29 çok uluslu Türk şirketinin 6 kıtada 426 iştiraki var. 116 bin kişiyi istihdam eden 29 şirketin yurtdışı satış hacmi 23 milyar dolara ulaştı.

Değerlenen dövize rağmen Türk şirketlerinin yurtdışı yatırımları hız kesmiyor. Kadir Has Üniversitesi (KHÜ), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve New York, ABD merkezli Columbia Üniversitesi, The Earth Institute’a bağlı Vale Columbia Center on Sustainable International Investment (VCC) işbirliğinde sürdürülen ‘Çok Uluslu Türk Şirketleri (ÇUŞ)’ araştırması üçüncü raporu tamamlandı.

Toplam ciro 23 milyar $

DEİK Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu ve Kadir Has Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Aybar’ın düzenlediği basın toplantısında açıkladıkları 2010-2012 yıllarını kapsayan rapor, çarpıcı sonuçlar içeriyor.

Finans sektörü haricinde, uluslararası doğrudan yatırımları 100 milyon doları aşan 29 çok uluslu Türk şirketi olduğu saptanan raporda, bu şirketlerin yurtdışındaki toplam özvarlıklarının 37 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Raporda, 29 dev şirketin 23 milyar dolarlık yurtdışı satış hacmine sahip olduğu ve 116 bin kişiyi yurtdışında istihdam ettiği vurgulandı. 29 şirketin 6 kıtada 426 yurtdışı iştirake sahip olduğuna dikkat çekilen raporda, “Önceki yıllarda gerçekleştirilen çalışmalarla karşılaştırıldığında, 2013 sonu itibarıyla Türk yatırımlarında artış sözkonusu.

İlk 10 yüzde 70’e sahip

Rapor ayrıca şirketlerin toplam varlıkları (yurtiçi ve yurtdışı), satış, istihdam ve yatırım yapılan ülke sayısındaki artışları da göstermekte. Doğrudan yurtdışı yatırımların önemli bir bölümü kısıtlı sayıda şirket tarafından yapılırken 100 milyon dolar üzerinde yatırım yapan şirket sayısı arttı. Yatırım miktarı en fazla olan ilk 10 şirket 26.4 milyar dolar ile rapor toplamı olan yurtdışı yatırımların yüzde 70’ine sahip. Ana grup şirketlerin yanında da son yıllarda sayıları gittikçe artan ikinci grup yatırımcı şirketler ortaya çıktığı gözlemleniyor. 2011’de şirket sayısı 19 iken; 2013 sonu itibarıyla bu sayı 29’a yükseldi” denildi.

Raporda sıralamaya yeni dahil olan şirketler ve sektörleri şöyle sıralandı: Anadolu Grubu (Holding), Yıldırım Holding (Holding), Gübretaş (Gübre - Kimya), Kürüm Holding (Demir-Çelik), Evyap (Hızlı tüketim ürünleri), Türk Hava Yolları (Havacılık), Türk Telekom (Telekomünikasyon), Hayat Kimya (Hızlı Tüketim), Ekol Lojistik (Lojistik) ve Teklas (Otomotiv).

Haberin Devamı