Gazete Vatan Logo

554 yıllık vefa borcu

Dünyanın en büyük ve en eski alışveriş merkezi, 554 yıllık Kapalıçarşı’da 10 yıl sürecek restorasyon başladı. İlk aşamada adeta bir klima ve çanak anten tarlası haline gelen çatı yeniden düzenlenecek.

554 yıllık vefa borcu

İSTANBUL’UN fetih tarihi ile yaşıt ve hatta biraz daha eski ve yılda yaklaşık 92 milyon kişinin ziyaret ettiği, Tarihi Kapalıçarşı’da restorasyon törenle başladı. 110 bin 868 metre kare bir alana sahip olan 45 bin metre kare kapalı alanı bulunan ve her gün 300 ile 500 bin kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı yıllardır alarm veriyordu. Tarihi binanın çatısı adeta bir klima ve çanak anten tarlasına dönerken, tonlarca ağırlıktaki plastik su depolarının gelişi güzel yerleştirilmesi büyük tehlikeydi.

Tavandaki çatlaklar

Kapalıçarşı’nın içinde bulunan bazı kemerlerde çökme meydana gelmiş, tavanda oluşan çatlaklar, büyüyerek bazı yerlerde 10 santimetreyi geçmişti. Çökme tehlikesi geçiren iç tavan kemerlerinden bazıları demirle desteklenmişti. Restorasyonu projesi, Kapalıçarşı ile etrafındaki 21 hanın rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarını kapsıyor. Koruma kurulunun önerisi doğrultusunda alaturka kiremitlerin kullanılacağı çalışmalar sırasında esnaf çalışmalardan etkilenmeyecek. Kapalıçarşı’nın çekirdeğini iki bedesten oluşturuyor. Cevahir Bedesteni Bizans’tan kalma bir yapı. Yeni Bedesten ise 1461 yılında yaptırılmaya başlanan ikinci önemli yapısı ve Sandal Bedesteni olarak anılıyor.

Haberin Devamı