Gazete Vatan Logo

5 yılın acısı 5 saatte çıktı!

Turkcell’de 5 yıldır gerçekleştirilemeyen genel kurul dün çoğunluk sağlanınca toplandı ve tam 5 saat sürdü. 3.9 milyar TL temettü dağıtılacak.

Turkcell’de hissedarlar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 5 yıldır yapılamayan genel kurul, dün gerçekleşti. Genel kurul toplantısı sorunsuz tamamlanırken, Reuters, genel kurula katılan bir yatırımcıya dayanarak, kurulda temettü konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu. Tepebaşı’ndaki Türkcell Plaza Konferans Salonu’nda yapılan Genel Kurul’da, 2010 yılı için 753 milyon TL, 2011 yılı için 503 milyon TL, 2012 yılı için 885 milyon TL, 2013 yılı için 990 milyon TL, 2014 yılı için 794 milyon TL olmak üzere toplam 3.93 milyar TL temettü dağıtımı kararı alındı. Turkcell’in ana hissedarları TeliaSonera, Çukurova ve Alfa Grubu, şirketin genel kurul toplantısında 3.93 milyar lira tutarında temettü dağıtımının teklif edilmesi konusunda anlaştığını önceki gün açıklamıştı.

Yönetim değişmedi

Turkcell’de Yönetim Kurulu değişikliği yaşanmadı. Genel Kurul’da aynı üyelerle yola devam kararı çıktı. Elektronik ortamda kadın yönetim kurulu üyesinin atanmamasının gerekçesi sorulurken, yönetimde kadın üye bulundurmanın yasada temenni olarak yer aldığı cevabı verildi.

Haberin Devamı

650 milyon dolar para çıkabilir

Turkcell’in 6-7 Nisan’da dağıtacağı 3.95 milyar lira tutarındaki temettünün, sermaye çıkışı ile birlikte dolara olabilecek etkisi de tartışılıyor. Bu temettü brüt olduğundan yüzde 15’lik stopaj düşüldükten sonra net temettü yaklaşık 3.3 milyar lira olacak. 3.3 milyar liralık temettünün yüzde 51’lik kısmı ise Turkcell İletişim’in en büyük ortağı konumunda olan Turkcell Holding’e ait olacak. Turkcell Holding’in genel kurulu ise Haziran’da yapılacağından o paya düşen kısımdan şimdilik çıkış olmayacak ve para kasada kalacak.

Turkcell Holding’in dışında yüzde 8’lik paya sahip Citibank yaklaşık 100 milyon dolar alacak. Yüzde 14’lük Sonera payı ve yüzde 27’lik halka açık kısımdan yabancılara ait pay ilk etapta dağıtılacak temettüden toplam 650 milyon dolarlık bir sermaye çıkışı yaratabilecek. Bu miktarın da dolar üzerinde hatırı sayılır herhangi bir etki yaratması beklenmiyor.