Gazete Vatan Logo

5 trilyon euroluk pazar ona emanet

2015 yılına kadar görev yapacak

5 milyar euroluk pazarı temsil eden Asya-Pasifik Perakende Dernekleri Federasyonu’nun (FAPRA) başkanlık görevini Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği Başkanı Mehmet Nane devraldı.

23 Eylül tarihinde başlayan Asya Pasifik Perakende Konferansı ve Sergisi (APRCE), 37 ülkeden 2 binin üzerinde katılımcı ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen gala gecesiyle sona erdi. Gala gecesinde Asya-Pasifik Perakende Dernekleri Federasyonu (FAPRA) Başkanı Dato Dr. Jannie Chan bayrağı, Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği (AMPD) Başkanı ve Carrefour Genel Müdürü Mehmet Nane’ye teslim etti. Mehmet Nane, 2015 yılına kadar FAPRA Başkanı olarak görev yapacak.

1989 yılında kurulan FAPRA, Asya-Pasifik bölgesinde yer alan Türkiye dahil 17 ülkenin perakende derneklerini bir araya getiren Asya’daki tek perakende federasyonu konumunda. FAPRA, 7 bin perakendeci ve yatırımcı, 5 trilyon euroluk pazar, 3.5 milyar nüfus, 200 milyonun üzerinde çalışan ve 600 bin satış noktasının temsil gücüne sahip.

Adapte olan kazanacak

Bu arada konferans çerçevesinde düzenlenen oturumda konuşan Nane, perakendedeki hızlı değişimi değerlendirdi. Değişimin merkezinde müşteri olduğunu belirten Nane; “Zaman azalıyor, yeni jenerasyon farklı talepler ve farklı bakış açısıyla geliyor. ‘Zamanı bu kadar kıymetli olan müşterileri nasıl mağazalarımıza çekeceğiz?’ sorusuna cevap vermek zorundayız. Söylemesi kolay ama yapması zor. Değişime hızlı adapte olanlar kazanacak, güçlü olanlar değil” dedi.

Uyuyan prensesi kraliçe yaptık

P&G Global Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Werner Geissler, yeni uygulamalarla markaları Fairy’yi 2.5 yılda pazar lideri yaptıklarını anlattı. Geissler, şöyle konuştu: “2010’da Fairy’nin lansmanını yaptık. Yemek tarifleri olan bir platform oluşturmaktan, kapı kapı dolaşıp deneme ürün dağıtımına kadar çoklu kanallar kullandık. 1 milyondan fazla kullanıcıya eriştik. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’de her 2 evden birinde varız. Uyuyan güzel dediğimiz Fairy’yi 2,5 yılda sıfırdan piyasanın liderliğine, kraliçeliğine taşıdık.”

Hedef yurtdışında 1.500 LC Waikiki

LCW Yerel Mağazalar Yönetim Direktörü Gordon Bullock LC Waikiki’nin bir aile markası olduğunu belirterek şunları söyledi: “Toplam pazarın yüzde 15’ini temsil ediyoruz. Diğer 10 rakibin toplamından daha fazla bir rakama sahibiz. Türkiye’de tüketicilerin 10’da 9’u bizden haberdar, 8’i en az bir mağazamızı ziyaret etmiş ve 6’sı bizden alışveriş etmiş. 473 mağaza, 26 bin çalışan sayımızı; 2023 yılında 1000 tanesi yurtdışında, 500 tanesi yurt içinde olmak üzere toplam 1.500’e, çalışan sayımızı ise 65 bine yükseltmeyi hedefliyoruz.”

‘Gelecekte nakdi ortadan kaldıracağız’

Garanti Ödeme Sistemleri CEO’su Mehmet Sezgin, bankacılık sektöründeki yeni uygulamaların perakende sektörünü nasıl destekleyebileceğini anlattı. Banka kartlarının yerini telefonlara yüklü çiplerin alacağını belirten Sezgin; nakdi ortadan kaldıracaklarını ifade etti. BİM Yönetim Kurulu Üyesi Galip Aykaç ise Almanya’daki Aldi modelini örnek aldıklarını belirterek, “Fas’ta ilk mağazamızı 2009’da açtık, Mısır mağazalarının sayısını 40’a çıkaracağız” dedi.

Haberin Devamı