Gazete Vatan Logo

5 milyar liralık can suyu

Yaklaşık 80 bin KOBİ’ye nefes aldıracak kredi projesi devreye sokuldu. 5 milyar liralık kaynağın faizi yüzde 9.90 olacak. Başbakan Binali Yıldırım, riskin yüzde 15’ini bankaların, yüzde 85’ini Kredi Garanti Fonu’nun üstleneceğini söyledi.

5 milyar liralık can suyu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ziraat Bankası, DenizBank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata geçirilen “KOBİ’lere Nefes Kredisi Projesi”, Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle açıklandı. Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törende konuşan Yıldırım, 5 milyar liralık kaynağın yüzde 10’nun altında yıllık faizle kullanılacağına işaret ederek, şunları söyledi: “Bugünkü piyasadaki faizleri düşündüğümüz zaman oldukça iyi sayılabilecek bir oranda kredi kullandıracaklar. Yüzde 15 riski bankalar, yüzde 85 riski Kredi Garanti Fonu alacak. Böylece ilk etapta 80 bin KOBİ’mize bir nefes aldıracak, ihtiyacını görecek bir mali kaynak sağlamış oluyoruz.”

Projenin diğer bankalara da örnek olmasını dileyen Yıldırım, “Aslında bizim daha ilginç bir çalışmamız var ama tamamlanmadı. Onu da önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacağız. O da esnafımızı işverenlerimizi, çok önemli ölçüde rahatlatacak bir girişimdir” diye konuştu.

‘İşin yoksa şahit ol’ esprisi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bankaların zararı göze alarak bu projeye kaynak sağladığını vurgulayarak, şu bilgiyi verdi: “Yüzde 15, yüzde 18 olan faizi 9.90’a çektik. 80 bin KOBİ’mizin derdine 3 ay içerisinde derman olacağız.” Konuşmaların ardından imza törenine geçildi. Hisarcıklıoğlu “Sayın Başbakanımız hem kefil hem de şahit” dedi. Bunun üzerine Başbakan Yıldırım’ın, “Şimdi işin yoksa şahit ol” şeklindeki esprisi, gülüşmelere neden oldu.

Haberin Devamı

Serinkanlı olun

BAŞBAKAN Yıldırım, Amerikan seçimlerinden sonra başlayan sürecin etkilerinin geçici olduğunun altını çizerek, “Vatandaşlarımız serinkanlı olsun, sakin olsun. Bunların hepsi gelip geçecek. İnşallah 2017 bu yıla göre çok daha iyi olacak. Çünkü biz hesaplarımızı bütçemizi buna göre yaptık” dedi. Yıldırım, EKK’da son durum değerlendirmesi yapacaklarını ve kararları vatandaşlarla paylaşacaklarını duyurdu.