Gazete Vatan Logo

5 kişi kurtarıldı, 1 kişi kayıp!

Valla Kanyonu’nda mahsur kalan dağcılara ulaşıldı

5 kişi kurtarıldı, 1 kişi kayıp!

İSTANBUL’dan gelerek, dün öğle saatlerinde girdikleri Kastamonu’nun Pınarbaşı İlçesi sınırlarında bulunan Valla Kanyonu’nda kaybolan 2’si kadın 6 kişilik dağcı grubundakilerden 5’i bugün öğle saatlerinde kurtarıldı. Kanyonda şelalede akıntıya kapılıp boğulduğu belirtilen Anıl Bakan’a henüz ulaşılamadı. Helikopterle Pınarbaşı’na götürülen 5 dağcı Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

12 kilometre uzunluğunda, derinliği yer yer 800 ile 1200 metreye ulaşan dünyanın ikinci büyük kanyonu olarak bilinen Valla Kanyonu’na dün öğle saatlerinde girerek bir süre yürüyüş yapan grup, kötü hava şartları ve şiddetli yağmur nedeniyle kanyonda mahsur kalınca telefonla 112’yi aradı. Yetkilileri arayan kişi, kanyonda bir arkadaşlarının şelalede boğulduğunu, kendilerinin ise mahsur kaldıklarını belirterek yardım istedi. Bunun üzerine dağcıların yerlerinin tespit edilip kurtarılmaları için havadan ve karadan çalışma başlatıldı.



HELİKOPTERLE YİYECEK ATILDI

Kanyonda bulunan grubun kurtarılması için Kastamonu Vali Yardımcısı Atilla Kantay ve Pınarbaşı Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Ekiplerce yapılan çalışmalar sonucu kayıp 6 kişinin yeri belirledi. 6 dağcının kurtarılması için helikopterle olay yerine giden ekipler, yağmur ve karanlık nedeniyle kanyondakilere ulaşamadan gece saatlerinde geri dönüş yaptı. Yeniden havalanan helikopterden dağcıların mahsur kaldığı yere yiyecek, içecek ve yaşam malzemesi atıldı.

5 KİŞİ KURTARILDI, 1 KAYIP

Kanyonda mahsur kalanların kurtarılması için arama çalışmalarına bu sabah erken saatlerde yeniden başlandı. Ankara’dan gönderilen jandarma helikopteriyle kanyonun uygun bir noktasına inen İl Afet ve Acil Durum ekipleri ile Jandarma Arama Kurtarma timleri, yerleri belirlenen 5 dağcıya ulaşıp, kurtardı. Kanyon dışına çıkartılan dağcılar Yalçın Akbulut, Füsun Sönmez, Ahmet Yarlıgan, Necla Tatlı ve Bayram Sönmez’i alan helikopter, Pınarbaşı İlçe Stadı’na iniş yaptı. Dağcılar, burada bekletilen ambulanslarla Pınarbaşı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı, ardından Azdavay Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Vadideki şelalede sulara kapılıp kaybolan ve boğulduğu sanılan Anıl Bakan’ı arama çalışmalarının ise sürdüğü belirtildi.

KAYIP KANYONCU ARANIYOR

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, kanyonda kaybolan Anıl Balkan’ı arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Kastamonu Valla Kanyonu’nda yürüyüş yaparken kaybolan 6 kişinin bulunması amacıyla Başbakanlık AFAD koordinasyonunda; havadan ve karadan başlatılan arama kurtarma faaliyetleri için Kastamonu AFAD, Kastamonu Jandarma personeli ile Sağlık Bakanlığı UMKE ve JAK ekipleri ile Genelkurmay Başkanlığı’na ait bir adet arama-kurtarma helikopteri bölgede görevlendirilmiştir. Yapılan arama-kurtarma çalışmaları sonucu kayıp 5 vatandaşımız sağ olarak bulunmuş, hayatını kaybeden 1 vatandaşımızı da arama çalışmaları devam etmektedir."

VALİ YARDIMCISI KANTAY: SAĞLIK DURUMLARI İYİ

Kastamonu Vali Yardımcısı Atilla Kantay da, kurtarılan 5 kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu, boğulduğu söylenen Anıl Bakan’ı arama çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Kantay, "Halen Azdavay Devlet Hastanesi’nde bulunan dağcılar gerekirse Kastamonu Devlet Hastanesi’ne sevk edilecekler. Arama kurtarma çalışmalarında emeği geçen özellikle jandarma kurtarma ekibine teşekkür ediyorum. Dün geceden itibaren çalışmalara katılan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi.

Atilla Kantay, Valla Kanyonu’na dün giren 6 kişilik ekipte bulunanlardan 4 kişinin profesyonel olduklarını ve çok sayıda kanyona gittiklerini, ancak buraya ilk kez girdiklerini, diğer 2 kişinin ise amatör olduklarını söyledi.

BALIK ADAM KIYAFETLERİ GİYMİŞLER

Görgü tanıklarından Nurperi Sancak, kendilerinin de Muratbaşı Köyü’ndeki kanyona doğa turizmi amaçlı geldiklerini belirterek, kaybolan kişileri gördüğünü söyledi. Bu kişilerin bir doğa grubu ekibi olduğunu tahmin ettiğini belirten Sancak, "6 kişilerdi. Balık adam kıyafetleri giyerek kanyona doğru ilerlediler, ikisi kadındı. Yanlarında çeşitli eşyaları vardı, bir doğa grubu oldukları belliydi. Bu kanyon güzel ama o kadar da tehlikeli" diye konuştu.

Görgü tanıklarından Hüseyin Şişman da deneyimsiz dağcılar için Valla Kanyonu’nun tehlikeli olduğunu söyledi.

REHBERSİZ GEÇİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Pınarbaşı’na bağlı Muratbaşı Köyü sınırları içinde bulunan Valla Kanyonu’nun, sarp kayalıklarında kartal, akbaba, atmaca, doğan gibi yabani hayvanları barındırdığı, teçhizatsız ve rehbersiz geçilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

2 YIL ÖNCE 12 DAĞCI 22 SAATTE KURTARILMIŞTI

2010 yılında da Valla Kanyonu’na giren 12 kişi, kaybolduktan 22 saat sonra İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ile Kastamonu Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler tarafından kurtarılmıştı.

DEMİRKAZIK’TA MAHSUR KALAN 2 DAĞCIYA DA ULAŞILDI

NİĞDE’nin Çamardı İlçesi Demirkazık Dağı’na tırmanırken mahsur kalan 2 dağcıya kurtarmak ekipleri ulaştı. Ayağını inciten dağcı ekipler tarafından dağdan indiriyor.

Demirkazık Dağı’na dün tırmanış yapan biri kadın 2 dağcı, 3 bin 350 metre yüksekliğindeki Gürtepe bölgesine ulaştı. Burada ayağını inciten dağcılardan Murat Gökşen, yürüyemeyince adı açıklanmayan diğer dağcının yardım isteği üzerine Jandarma Arama Kurtarma Timi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Niğde Dağcılık İl Temsilciliği tarafından 9 kişilik ekip bölgeye sevk edildi. Gece mahsur kalan dağcılara ulaşan kurtarma ekibi, sabah kurtarma çalışmalarına başladı.

Dağcılardan Murat Gökşen’in tırmanış sırasında ayağını incittiği için yürüyemediği, her iki dağcının da sağlık durumunun iyi olduğu ve dağdan indirildiği bildirildi.

Haberin Devamı