Gazete Vatan Logo

5 bin villalık ev turizmi

Kaş, Kalkan, Fethiye gibi bölgelerdeki 5 bin villa kiralama yöntemiyle turizme açıldı. Yaz boyunca 300 bin kişinin kaldığı villalarda fiyatlar haftalık 2-10 bin lira arasında değişiyor

5 bin villalık ev turizmi

Türkiye’de son yıllarda daha ekonomik ve sakin ortamda tatil yapmak isteyenlerin kiraladığı villalar, sezonda ağırladığı yaklaşık 300 bin turist ile 120-140 milyon lira arasındaki ekonomik değerle dikkatleri çekiyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) mi Komitesi Başkan Yardımcısı Mehmet Ogan, yaklaşık 15 yıl önce bir İngiliz firmasının Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan Mahallesi’nde

100 civarındaki villayı İngiltere’deki müşterilerine haftalık kiralamasıyla, bölgede yazlık villa kiralama geleneğinin başladığını, bunun Kaş ve Fethiye bölgesinden ülke geneline hızla yayıldığını söyledi. Ogan, yazlık villa kiralama sektörünün getirisinin fark edilmesiyle birlikte villa sayısının hızla arttığını, hatta bazı bölgelerde arazi sahiplerinin kiralama maksadıyla villalar inşa ettiğini dile getirdi. Villa kiralama için çok sayıda internet sitesinin kurulduğunu anlatan Ogan, şunları kaydetti:

Haftalık 2 bin lira

“Şu an tahminlerimize göre yazlık villa türünde 5 bin civarında villa bu şekilde ev turizmine hizmet veriyor. Ekonomik olması ve otelden daha sakin olması tercihte önemli rol oynuyor. Fiyatlar haftalık ortalama 2 bin liradan başlayıp, villanın büyüklüğüne ve donanımına göre 10 bin liraya kadar çıkıyor. 6-10 kişi kalındığında, insanlara cazip geliyor. Yaklaşık 5 bin villada yaz boyunca 300 bin civarında misafirin ağırlanıyor. Haftalık ortalama kiralama ücretinin 2 bin lira olduğunu varsayarsak sezonluk ekonomik büyüklük 120-140 milyon lira arasında değişiyor.”

Haberin Devamı

Yasa hazırlanıyor

Ev turizmi konusunda bir yasa taslağı hazırlandığını belirten Mehmet Ogan, mevcut ev turizminin barındırdığı risklerin hükümet yetkililerine anlatıldığını, yasanın çıkması durumunda ev turizmi sektörünün seyahat acenteleri kontrolünde yapılabileceğini söyledi.