Gazete Vatan Logo

5 bin 740 tekne Türk bayrağına geçti

Yabancı bayraklı gemi ve teknelerin Türk bayrağına geçmeleri için başta vize ve vergi olmak üzere tüm engelleri kaldırdıklarını belirten Bakan Ahmet Arslan böylece 5 bin 740 teknenin Türk bayrağına geçiş yaptığının bilgisini verdi.

5 bin 740 tekne Türk bayrağına geçti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, limanlara gelen gemilere ait bildirimlerin tek bir sistem üzerinden elektronik yapılmasına imkan sağlayacak ‘Liman Tek Pencere Sistemi Protokolü’ne imza attı. Törende konuşan Arslan, ekonomide yakalanan istikrarın denizcilik sektöründe de kendini gösterdiğini ifade ederek, denizciliğin birçok alanında önemli atılımlar gerçekleştirildiğini bildirdi.

Hedefe erken ulaşacağız

Türk sahipli yabancı bayraklı gemi ve teknelerin Türk bayrağına geçmeleri için başta vize ve vergi olmak üzere tüm engelleri kaldırdıklarını vurgulayan Arslan, “Hedefimiz 6 bin tekneye Türk bayrağı çekilmesiydi. Bugün itibarıyla 5 bin 740 teknemiz Türk bayrağına geçiş yaptı. Çok daha erken 6 bin rakamını yakalayacağız” diye konuştu.

Türk gemi adamlarının, Türk ve yabancı bayraklı gemilerdeki istihdamına özel önem verdiklerine işaret eden Arslan, dünyada tercih edilir Türk gemi adamı yetiştirmek amacıyla eğitim kalitesini artırdıklarını ve dünya gemi işletmecilerine arz edilmesi için gerekli altyapı çalışmalarını yaptıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Bürokrasi aşıldı
Bakan Ahmet Arslan, deniz ticaretinin kolaylaştırılmasının ve bürokrasinin azaltılmasının da önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Bakanlıklarımızın iş birliği çerçevesinde tek pencereden bütün bakanlıkların işlemleri yapılabilir hale geldi. En son ithalatçı ve ihracatçıların çok önemsediği ordino konusunu çözdük. 150 liralık limit koyarak, sektörün talebini karşıladık. Limanlarda konteyner kartı işlemlerini düzenledik, 60 lira limit getirdik. Sektörün iş ve işlemlerini kolaylaştırıp, ticaretin önünü açtık. Liman Tek Pencere Sistemi de bunlardan biri.” Arslan, limanlarda herhangi bir işlemle ilgili veri girildiğinde Sistem ile tüm bakanlıkların bunu kullanabileceğini belirterek, “Her bakanlık için insanımız ayrı ayrı veri girmek zorunda kalmayacak” dedi. Sistemde 1 Haziran’dan itibaren pilot uygulama başlayacak.